Investițiile care se derulează în zona Gheorgheni au un rol important din punct de vedere economic
În cursul zilei de miercuri, 6 mai a avut loc o vizită pe teren la investițiile aflate în curs de derulare în zona de nord a județului și în bazinul Gheorgheni.
După cum a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, sunt deja în curs de desfășurare mai multe lucrări în zona Gheorgheni, ceea ce va aduce progrese în județul Harghita prin stimularea economiei și turismului. Președintele consiliului județean a subliniat că mulțumită organizației locale a UDMR Gheorgheni sunt în derulare în regiune investiții de importanță strategică. În plus, în zonă se lucrează la siguranța circulației fiind în curs de execuție și lucrările de construire a trotuarelor, programul în acest sens fiind inițiat de vicepreședintele consiliului județean, Barti Tihamér.
La vizita pe teren au participat și consilierii județeni Kántor Boglárka, Portik Erzsébet–Edit și Kassay Lajos Péter care și-au exprimat bucuria că primarii din zona Gheorgheni lucrează, și în cooperare cu Consiliul Județean Harghita se poate constata dezvoltarea întregii regiuni, beneficiarii acestor investiții fiind locuitorii satelor.
Ion Proca, prefectul județului Harghita a participat și el la vizita pe teren. După cum a spus, împreună cu consiliul județean se caută soluții pentru implementarea investițiilor importante din zonă.
Una dintre investițiile importante este reabilitarea drumului județean 127 dintre Ditrău și Tulgheș, în acest sens Consiliul Județean Harghita încearcă de ani de zile să obțină sprijin guvernamental. Reabilitarea completă a tronsonului de 21,5 kilometri reprezintă o investiție de aproape 41,5 milioane de lei. A fost deja încheiat cu Multipland SRL un contract pentru execuția lucrărilor. Cu ocazia vizitei pe teren, președintele consiliului județean și prefectul au convenit să apeleze, în aceste zile pentru sprijin la guvern, prin intermediul unei scrisori comune. Deocamdată, ar fi nevoie de 4-5 milioane de lei, din această sumă urmând să fie construite trei poduri.
Este un bun exemplu în acest sens și reabilitarea drumului județean 174A între localitatea Bilbor și limita județului și drumul județean 174C. În cazul reabilitării acestuia din urmă, investiția a fost demarată fără a avea la dispoziție fondurile necesare, ulterior fiind asigurate prin fonduri provenite de la Uniunea Europeană. În prezent se lucrează la structura drumului și în câteva săptămâni urmează a se așterne primul strat de asfalt. Și pe secțiunea de 6,3 kilometri lucrările sunt executate de firma Multipland SRL. Conform celor afirmate, se lucrează și în județul Suceava. În urma construirii acestui drum se preconizează o redresare economică și crearea unui nou punct de legătură între Harghita și Suceava. Numeroși turiști din județele Moldovei, profitând de oportunitățile de schi, vin să ne viziteze județul. Totodată, președintele consiliului județean speră că odată cu finalizarea lucrărilor la centrul balnear de la Borsec, numărul turiștilor care vizitează județul Harghita să crească.
Președintele consiliului județean și prefectul județului au vizitat și centrul balnear de la Borsec, pentru utilarea cu mobilier a căruia Consiliul Județean Harghita a alocat în cadrul ședinței extraordinare de săptămâna trecută suma de 600 mii lei.
Vizita a continuat la Subcetate, unde pe drumul județean 153D este în curs de proiectare un pod peste râul Mureș. În momentul de față este nevoie de o autorizație de construcție, însă în prealabil mai trebuie obținută o autorizație și de administrația apelor. Pentru a putea demara procedura de achiziție publică în vederea construiri podului este nevoie de documentele mai sus amintite. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 5,2 milioane de lei.
Au fost reluate lucrările de construcție pe același drum județean și pe porțiunea care face legătura între Subcetate și Remetea. Drumul care va trece și pe lângă fabrica de lapte praf din Remetea are o importanță major dat fiind faptul că va fi utilizat pentru circulație de centrul de gestionare a deșeurilor. În momentul de față se lucrează la schimbarea rigolelor. Se preconizează că lucrările în valoare de 9,5 milioane de lei vor fi finalizate în anul 2021.
Potrivit lui Laczkó – Albert Elemér, primarul comunei Remetea, este extrem de important ca drumul să fie finalizat cât mai curând posibil și ca lucrările să nu fie întrerupte. Procesele tehnologice justifică acest lucru, iar pentru ca înlocuirea rigolelor să fie posibilă a fost nevoie de o deviere a traficului, iar acesta trebuie să fie restaurată cât mai curând posibil. În plus, finalizarea secțiunii de drum este importantă și pentru investițiile din zonă.
De la Remetea vizita a continuat la Ditrău și Ciumani, unde se lucrează la realizarea trotuarelor.
Potrivit primarului localității Ditrău, Puskás Elemér traficul autovehiculelor în localitate este foarte mare dat fiind faptul că aceasta se află la intersecția a două drumuri, cel european și cel județean. Acesta a spus că se lucrează la construirea unui trotuar și pe lângă drumul european, realizarea trotuarului pe lângă drumul județean fiind de o mare importanță pentru siguranța pietonilor care până acum au folosit carosabilul pentru a se deplasa. În acest fel se vor evita eventualele accidente și se va contribui la siguranța circulației. Construirea trotuarului a fost demarată din surse proprii ale localității; aceasta a aplicat ulterior pentru obținerea de fonduri în cadrul programului de construire a trotuarelor al consiliului județean pentru a putea finaliza lucrările.
Márton László Szilárd, primarul localității Ciumani a ținut să-și exprime bucuria referitor la faptul că dacă la ședința consiliului județean din toamnă care a fost organizată în localitate, participanți au putut să vadă doar planurile referitoare la construirea trotuarului, în prezent, pe lângă drumul județean 126 pietonii pot să se deplaseze pe trotuar. Primarul localității a afirmat că în momentul de față se lucrează la finisarea și finalizarea lucrărilor, ținându-se cont și de doleanțele locuitorilor.
În ceea ce privește întreținerea de vară a drumurilor județene, în zilele următoare vor începe să se monteze benzile rezonatoare la intrările și ieșirile din toate localitățile din zonă, lucrările fiind deja executate în zona Ciuc. Au demarat deja lucrările de refacere a gropilor. În martie s-a finalizat de asemenea, aplicarea balustradelor pe tronsonul de drum județean 138. Aplicarea balustradelor s-a făcut anul trecut, în zona Gheorgheni pe porțiunea dintre Ditrău și pasul Țengheler, la Remetea pe drumurile județene 153C și 153D, respectiv aceste lucrări s-au realizat în direcția localității Jolotca în anul 2018.
Miercurea Ciuc, 7 mai 2020