26 de reprezentanți ai UAT-urilor din județul Harghita au semnat petiția adresată  ministerului de resort

Situația animalelor maltratate și fără stăpân continuă să fie o problemă la nivelul județului Harghita din cauza reglementărilor de formă și a lipsei fondurilor.

De-a lungul timpului, Consiliul Județean Harghita a încercat găsirea unor soluții de compromis astfel încât sarcina să nu cadă în totalitate pe umerii UAT-urilor din județ care, atât din lipsă de personal cât și de fonduri, sunt pasibile de sancțiuni  din partea organelor de control competente.

În acest sens, în luna martie, Consiliul Județean Harghita a trimis o petiție către Ministerul Afacerilor Interne, în atenția ministrului Cătălin Predoiu, însoțită de semnăturile a 27 de reprezentanți de UAT-uri, prin care solicită modificarea legislației  astfel încât aceasta să poată fi pusă în practică la nivel local și județean.

Detaliile acestei petiții au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, azi, 23 iulie.

În petiția adresată, la care nu s-a primit răspuns până la momentul actual, Consiliul Județean Harghita a formulat o serie de propuneri privind înființarea adăpostului pentru animale cât și privind efectuarea serviciului public de adăpostire a animalelor conform OUG 175/2021, pentru elaborarea unor proiecte de modificare a legislației în vigoare:  creșterea responsabilă a animalelor ar trebui să fie responsabilitatea cetățenilor, oferirea posibilităților de finanțare și pentru asociații, rezolvarea situației de către autoritățile competente, cum ar fi Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor,  posibilitatea UAT-urilor de a încheia contracte cu adăposturi private, posibilitatea de finanțare pentru înființarea adăposturilor pe plan local, regional sau județean, alocarea fondurilor pentru rezolvarea, gestionarea situației câinilor fără stăpân, sterilizarea acestor animale.

Totodată, în 26 iunie, la sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc o masă rotundă la care reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor,  Inspectoratului de Poliție Județean Harghita,  Instituției Prefectului Județul Harghita, ai consiliului județean și UAT-urilor, au dezbătut situația animalelor maltratate și fără stăpân, de pe raza județului Harghita. Scopul mesei rotunde l-a constituit atragerea atenției asupra situației locale actuale și găsirea soluțiilor viabile.

De-a lungul timpului Consiliul Județean Harghita a inițiat mai multe discuții cu autoritățile implicate pentru a găsi soluții eficiente și adecvate pentru asigurarea bunăstării animalelor abuzate și fără stăpân.

„Legislația este foarte confuză și nu se poate aplica, cel puțin în județul Harghita. Sunt considerate vinovate autoritățile locale pentru că nu fac demersuri, pe de altă parte câinii maltratați și fără stăpân rămân în aceeași situație,   este un dublu efect negativ. Ar trebui făcute niște corecții pentru că aici legislația nu funcționează. Putem fi scoși ca țapi ispășitori, dar situația nu se va rezolva pana nu vor fi simplificate cerințele, nu va fi adaptata legislația la situația actuală. Legislația nu este în favoarea animalelor maltratate și fără stăpân la momentul actual, ci este de a arunca responsabilitatea către autoritățile locale Rugăm ministerul de resort să revizuiască normativele, legislația pentru a fi adaptate la realitatea harghiteană. Încă așteptăm răspuns de la Ministerul Afacerilor Interne în găsirea unor soluții viabile în privința animalelor fără stăpân și maltratate” a subliniat Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita.

Miercurea Ciuc, 23 iulie 2024