Deși la nivel național au fost făcute demersuri concrete privind intervenția autorităților la nivel local, președintele Klaus Iohannis a solicitat în cursul zilei de ieri reexaminarea prevederii care face referire la intervenția în extravilanul unei localități.

În 11 ianuarie a avut loc online întâlnirea cu reprezentanții Federației Europene a Asociațiilor de Vânătoare și Conservare (FACE)  pentru a dezbate pașii concreți efectuați în privința politicilor de gestionare a situației carnivorelor mari.

„Creșterea pagubelor cauzate de ursul brun în România au generat un real conflict la nivel regional și național. Totodată, toate aceste nemulțumiri cu privire la sistemul actual de gestionare a situației și managementul conflictului distrag atenția de la o problemă esențială, aceea de conservare a populației de urs cu asigurarea unui climat de coexistență pașnică între om și aceste carnivore. Voi continua să susțin situația carnivorelor mari atât la nivel regional, național cât și la Bruxelles. În acest context, în cadrul plenarei Comitetului European al Regiunilor (CoR) ce va avea loc în 26-27 ianuarie, precum și la următoarea dezbatere din cadrul Comisiei pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE)  voi dezbate tema coexistenței dintre om și carnivorele mari” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

În ultima perioadă au existat o serie de inițiative la nivel local, astfel în 19 noiembrie 2019 a avut loc în județul Harghita un workshop, despre care pot fi lecturate mai multe informații aici: The 9th regional workshop of the EU Large Carnivore Platform on Coexistence between people and large carnivores.

Participanții la acel eveniment au semnat o declarație comună, The platform statement, prin care era subliniată necesitatea dialogului dintre părțile direct implicate și împuternicirea autorităților locale și regionale în luarea deciziilor legate de acest subiect.

Au fost făcute mai multe recomandări, în special către Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii pentru a face toți pașii necesari în vederea asigurării protecției proprietății private, a bunurilor și animalelor, acordarea autonomiei locale pentru decizii concrete și imediate , precum intervenția în cazul pagubelor generate de urși.

Totodată a fost subliniată necesitatea accesului direct la resurse financiare care să sprijine activitățile cu scop de a proteja viața oamenilor, proprietatea și bunurile acestora.

Implicarea părților interesate cheie de la nivel regional și național în luarea deciziilor și implementarea măsurilor formulate în Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs în special în ceea ce privește colectarea de date solide privind dimensiunea, structura și caracteristicile acesteia, este esențială pentru luarea unei decizii obiective.

“Asociațiile de vânătoare au puterea de a contribui decisiv la conservarea carnivorelor mari din România și ar trebui sprijinită participarea lor activă la managementul speciilor și conflictelor” a adăugat Borboly Csaba.

Informații cu privire la daunele provocate de carnivorele mari pot fi regăsite aici: http://veche.judetulharghita.ro/daune.html

 

Miercurea Ciuc, 11 ianuarie 2022