Consiliul Județean Harghita face demersuri ca până la sfârșitul anului Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea să fie funcțional

A fost publicată o nouă achiziție publică referitoare la delegarea prin concesiune a gestiunii activității de operare a depozitului de deșeuri și a instalațiilor de tratare a deșeurilor din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea, detaliile fiind anunțate în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc azi, 13 iulie, la sediul Consiliului Județean Harghita.

“Îl felicit pe managerul județului, Incze Csongor, pentru că, în perioada 2015-2020 această investiție a fost lăsată aproape în paragină, s-a văzut că mai multe lucrări au fost recepționate fără o atenție sporită, au fost multe lipsuri, punerea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea este imposibilă dacă nu se remediază anumite probleme, care, după o analiza detaliată, s-a văzut că e necesar, și în acest un an și jumătate de când domnul manager se  ocupă cu echipa sa de această investiție am reușit să completăm, să rezolvăm toate deficiențele, anunțul de licitație a fost încărcat pe SICAP și  așteptăm ofertanți care să gestioneze centrul. În 28 iulie vom avea o zi deschisă, ziua în care îi vom aștepta atât pe ofertanți cât și pe cetățeni să vadă ce am reușit sa facem cu această investiție.  Construim un județ verde orientat spre viitor și acest centru va oferi servicii pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere cu accent pe  protecția mediului” a apreciat Borboly Csaba.

Obiectul  concesionării este  gestiunea activității de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea și a stației de sortare de la Sânsimion, termenul limită pentru primirea ofertelor fiind 13.09.2022 ora 16.00. Durata contractului de concesionare este de 5 ani cu posibilitatea de prelungire cu 2,5 ani. Valoarea contractului este de 106 milioane lei fără TVA.

“Suntem la finalul unui drum lung și la începutul unui drum și mai lung și greu, dar, din fericire, de anul trecut am reușit să rezolvăm problemele apărute. După contestația din anul 2020 când au fost formulate 236 de observații am hotărât refacerea de la zero a caietului de sarcini. De anul trecut munca noastră a fost axată pe rectificarea, refacerea, îmbunătățirea caietului de sarcini. Au fost obținute acorduri de la mai multe ministere, avizele unde a fost necesar, au fost recalculate sumele de funcționare după caracteristicile tehnice ale utilajelor și astfel a ieșit noua sumă de funcționare” a menționat Incze Csongor, Administratorul public al județului Harghita.

Este vorba de două contracte, primul este pentru funcționarea centrului și al doilea pentru colectare. La colectare fiecare UAT trebuie să adopte caietul de sarcini și după aceea poate fi adoptat și de  ADI SIMD urmând încărcarea în SICAP și inițierea procedurii de achiziție pentru colectare.

Sistemul poate funcționa doar cu ambele contracte de funcționare și colectare, a mai precizat Incze Csongor, coordonator al proiectului și  președinte ADI SIMD Harghita.

Doar deșeurile municipale din județ vor fi permise la Remetea. În cadrul centrului există o stație de sortare, o stație de compostare și depozitul de deșeuri, care are o capacitate de 15200 de tone/an, existând și la Sânsimion o stație de sortare cu o capacitate de 5700 de tone/an. Stația de compostare are o capacitate de 23,6 mii de tone pe an. Întregul sistem a fost proiectat pentru tratarea deșeurilor pentru 100 de mii de tone/ an, dar, după datele de la Agenția pentru Protecția Mediului Harghita, în județul Harghita sunt doar 64.000 de tone/an.

Dacă nu vor fi sortate deșeurile selectiv atunci celula principală va fi umplută peste maxim 6-7 ani și dacă se colectează selectiv se poate prelungi durata la 20 de ani. Sunt proiectate trei celule, în acest moment fiind construită o singură celulă cu o capacitate de 450 de mii de m3.

“Suntem pregătiți. Primul contract este în licitație, cel de-al doilea va fi anunțat în septembrie. După cele  două contracte sperăm ca până la finalul anului sistemul județean de management al deșeurilor menajere să devină funcțional” a subliniat președintele consiliului județean.

Detaliile achiziției pot fi studiate accesând link-ul: http://www.achizitiipublice.judetulharghita.ro/ro/node/4914

Miercurea Ciuc, 13 iulie 2022