Este nevoie de o colaborare la scară largă pentru stoparea incendiilor de vegetație
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita solicită sprijinul locuitorilor județului pentru a stopa tot mai frecventele incendii de vegetație.
„Aproape zilnic echipele noastre de pompieri voluntari se află la datorie din cauza iresponsabilității unora dintre semenii noștri care „își lucrează” pământul incendiindu-l. Îi sfătuim pe aceia care nu își pot lucra pământul să îl dea în arendă sau să îl vândă acelor tineri care s-au întors din străinătate și care doresc să-l lucreze. Există semnale că mulți tineri întorși acasă ar utiliza aceste terenuri, ar demara activități agricole s-au le-ar folosi pentru pășunat”, a subliniat președintele consiliului județean.
Biologul Demeter László atrage atenția asupra impactului devastator pe care îl au aceste incendieri asupra mediului înconjurător. Aceste incendii distrug flora, provoacă incendii ale turbăriilor sau chiar și incendii de pădure.
„Trebuie să înțelegem că azi avem la dispoziție alte modalități de a îndepărta vegetația uscată. Există de asemenea terenuri unde este permisă arderea vegetației, însă este vorba de terenuri unde vegetație nu este înaltă, unde nu se prezintă pericolul creării unor dezastre, însă aceste activități trebuie raportate autorităților”, a afirmat biologul.
Haschi András, directorul Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Harghita (APIA) a atras atenția că există un contract de colaborare între agenție și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita (ISU).
„Atunci când pompierii se află într-o intervenție pe un teren incendiat, ne transmit nouă coordonatele de localizare a terenului. După aceasta colegii mei se deplasează la fața locului și dacă se constată că într-adevăr terenul a fost incendiat, subvenția se retrage parțial sau total”, a spus directorul agenției.
Conform celor afirmate de Balla Izabella, reprezentant al Comisariatului Județean al Agenției de Protecție a Mediului Harghita sunt pasibile de o amendă în valoare de șase mii de lei persoanele care aprind focuri pentru îndepărtarea vegetației uscate, iar în cazul în care ariile naturale protejate sunt distruse, persoanele pot intra și în închisoare.
„Să dăm în folosința tinerilor întorși acasă acele terenuri pe care nu le mai lucrăm. Sau să le donăm Fundației Sfântul Francisc de la Deva”, a adăugat Borboly Csaba.
Părintele franciscan Böjte Csaba consideră că există la noi în județ tineri dornici să muncească și trebuie să îi sprijinim și să avem încredere în ei.
Materialul video pe această temă îl puteți accesa la linkul de mai jos:
https://business.facebook.com/watch/?v=247862666585563/
Miercurea Ciuc, 24 aprilie 2020