Au fost predate 16 microbuze verzi pentru transportul elevilor din județul Harghita

Consiliul Județean Harghita, în calitate de lider de parteneriat, a elaborat și depus spre finanțare proiectul privind „Achiziționarea de microbuze verzi pentru elevii din județul Harghita”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Azi, 24 iulie, în cadrul unui eveniment festiv, organizat de Consiliul Județean Harghita, la care au fost prezenți Kelemen Hunor, președintele UDMR și Tánczos Barna, vicepremier, alături de Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, consilieri județeni și primari, au fost predate 16 microbuzele școlare pentru localitățile Sândominic, Corbu, Porumbeni, Corund, Căpâlnița, Lăzarea, Lueta, Bilbor, Gheorgheni, Cârța, Frumoasa, Suseni, Vărșag, Mădăras, Ciucsângeorgiu și Tomești.

În deschiderea evenimentului, Zonda Erika, director executiv și managerul proiectului, a prezentat detaliile tehnice, precizând că investiția, în valoare totală de 36 milioane de lei, presupune achiziționarea unui număr total de 54 microbuze școlare electrice, dintre care 39 de microbuze de 8+1 locuri și 15 microbuze de 16+1 locuri. Aceste microbuze vor asigura transportul sustenabil pentru peste 1.600 de elevi din județul Harghita, cu atenție deosebită acordată localităților rurale și izolate. La acest proiect participă în parteneriat 45 de consilii locale din județ, ca beneficiari, iar conform parteneriatului, trebuie să asigure stația de încărcare a microbuzelor școlare,  timp de 4 ani conducătorul de microbuz și funcționarea microbuzelor, respectiv contribuția proprie de 5% din valoarea microbuzelor.

Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, a vorbit despre importanța proiectului în asigurarea unor condiții de siguranță, confort și protecția mediului, pentru tineri și copii. Totodată, președintele le-a adresat mulțumiri lui Kelemen Hunor, președintele UDMR,  vicepremierului Tánczos Barna, pentru sprijinul acordat, colegilor din aparatul de specialitate pentru efortul depus în cadrul proiectului, Inspectoratului Școlar Județean Harghita și primăriilor, pentru colaborare.

„Prin implementarea acestui proiect răspundem unei necesități identificate la nivelul comunităților locale, aceea de a asigura accesul la educație al elevilor, în condiții de siguranță, confort și protecție a mediului, în special pentru cei din zonele izolate. Într-un județ în care distanțele și relieful pot deveni obstacole serioase în calea accesului la educație, consider că este datoria noastră să le oferim copiilor nu doar mijloace de transport, ci o șansă reală la un viitor mai bun. Achiziționarea microbuzelor verzi nu este doar o investiție în infrastructura educațională, ci o dovadă clară că, prin prezența UDMR la guvernare, s-a pus accentul pe nevoile reale ale comunităților locale: reabilitarea școlilor și grădinițelor, construirea de creșe, sprijinirea administrațiilor locale pentru achiziția de mijloace de transport electrice, modernizarea infrastructurii educaționale, construirea de locuințe pentru tineri. Vreau să subliniez că primul miliard de euro din PNRR a fost contractat datorită viziunii clare a UDMR și a fost direcționat acolo unde este cu adevărat nevoie: educație, infrastructură, viitor. Educația și familia rămân o prioritate pentru noi”

, a punctat președintele.

Investiția contribuie la tranziția ecologică a infrastructurii școlare și reflectă direcțiile strategice ale Uniunii Europene pentru o dezvoltare sustenabilă, digitală și verde. În plus, este un model de bune practici în gestionarea fondurilor europene la nivel județean, prin implicare activă și parteneriat public eficient.

În acest context, vicepremierul Tánczos Barna a punctat:

„Planul Național de Redresare și Reziliență are ca scop o fundamentare a dezvoltării. Practic așează pe o nouă traiectorie de dezvoltare comunitățile. Sunt beneficiari copiii, sunt beneficiare comunitățile locale, sunt beneficiare primăriile și aceste investiții arată că se poate, că putem fi beneficiari astăzi ai fondurilor europene  într-un mod eficient și corect”.

Borboly Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat că formațiunea UDMR are la nivel local, teritorial, județean și naţional un cuvânt de spus, fiind singura forță politică care aduce bani, dezvoltare și susținere pentru toți cetățenii județului Harghita, atât pentru maghiari cât și pentru români, oferindu-le tuturor posibilitatea de a trăi mai bine. Vicepreședintele a oferit evenimentul de azi drept exemplu de bune practici privind implicarea UDMR la guvernare.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a subliniat că mesajul acestei zile este: nimeni nu e lăsat în urmă.

„Ziua de azi, are un singur mesaj important:  încercăm să nu lăsăm pe nimeni în urmă, să nu lăsăm pe nimeni în singurătatea provocărilor cotidiene. Și, din acest punct de vedere, aceste autobuze sunt extrem de importante. Noi tot timpul am spus că școala este o prioritate pentru comunitățile noastre, dar eu cred că la fel de importantă este pentru orice comunitate, și până la urmă pentru viitorul țării. Pentru că fără școală, fără copii, fără o educație de calitate, nu poți să proiectezi un viitor. Aceste microbuze sunt doar mijloace pentru a asigura transportul copiilor în siguranță, de acasă până la școală și înapoi.  În pandemie, când  am făcut acea proiecție, în PNRR,  am inclus și sistemul de educație. Și astăzi facem din nou un pas pentru a asigura copiilor noștri securitatea transportului de acasă până la școală. Eu cred în continuare că trebuie să ne îndreptăm privirea spre viitor. Este relativ ușor să construiești viitorul când lucrurile merg bine, când nu există probleme de niciun fel, sau sunt foarte puține probleme și relativ ușoare. Este mult mai greu să proiectezi viitorul când ai în fața ta o grămadă de probleme. Nu o vom căuta vinovați, nu vom căuta cine a aruncat deficitul bugetar de la 5,2% într-un singur an la 9,6%, important este să găsim acele soluții, prin care,  în câțiva ani putem spune că, 2025, 2026 sunt doar o amintire tristă, și pentru fiecare familie și fiecare comunitate reușim să construim un viitor mai predictibil și mai bun”

, a subliniat Kelemen Hunor.

Din partea autorităților locale, Réti Zsófia, primarul comunei Ciucsângeorgiu și Țepeș – Focșa Romeo, primarul comunei Corbu, au rostit cuvinte de mulțumire. Evenimentul s-a încheiat cu predarea către primarii prezenți a cheilor microbuzelor școlare.

Distribuția microbuzelor a fost stabilită în urma consultărilor cu autoritățile locale și inspectoratul școlar, Consiliul Județean Harghita realizând o evaluare preliminară a necesităților de transport ale școlilor din județ pentru a repartiza vehiculele către localitățile cu cea mai mare nevoie.

Lista administrațiilor locale care au delegat Consiliul Județean Harghita pentru depunerea proiectului este disponibilă la acest link: https://judetulharghita.ro/informatii-de-interes-public/renovari-energetice/

Valoarea investiției este de 36 de milioane de lei  din care, contribuția proprie a UAT-urilor partenere este de 5%.

Zonda Erika, managerul proiectului, a mai subliniat că, în cursul săptămânii viitoare vor sosi cele 15 microbuze școlare de 16+1 locuri, iar în cursul lunii august încă 23 de microbuze de 8+1 locuri, urmând ca până la începerea școlii toate primăriile beneficiare să poată prelua microbuzele electrice verzi.

Miercurea Ciuc,  24  iulie 2025