Sursa foto: Biblioteca Județeană “Kájoni János”
Cel mai tânăr “cititor” este o fetiță care va împlini anul acesta vârsta de 1 an
https://biblioteca.judetulharghita.ro/
Anual, în 23 aprilie, sărbătorim Ziua Bibliotecarului, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, cu scopul de a promova cititul, cultura și respectarea proprietății intelectuale. Instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” este cea mai mare bibliotecă publică din judeţul Harghita, fiind prezentă constant în viața comunității datorită activităților culturale, evenimentelor de lansare de carte, fondului documentaristic pus la dispoziția cititorilor și cercetătorilor, care însumează aproximativ 190 de mii de cărți, periodice, materiale audiovizuale și electronice.
Conform informațiilor furnizate de Gyulai Arthur, managerul bibliotecii județene, acest fond este utilizat anual de peste 5000 de persoane, cel mai tânăr “cititor” fiind o fetiță născută în 11 iunie 2024, iar cel mai vârstnic cititor fiind o doamnă în etate de 91 de ani. Totodată, managerul a menționat că cea mai veche carte deținută de biblioteca județeană este – Missale romanum ex decr.to sacros concilii Tridentini restitutum: Venetia, 1650 (titlul nu este o greșeală de tipar, așa apare pe copertă).
În ceea ce privește istoria bibliotecii județene, precursoarea acesteia este Biblioteca Raională Ciuc, înfiinţată în anul 1950, dar tradiția lecturii și a bibliotecilor din Miercurea-Ciuc se leagă de Șumuleu-Ciuc. Biblioteca Mănăstirii Franciscane de la Șumuleu-Ciuc, bibliotecă ecleziastică catolică din Transilvania, reprezentativă pentru cultura scrisă din Secuime, datează din secolul al XV-lea. Altă bibliotecă locală cu tradiție este cea a școlii înființate de franciscani pe lângă mănăstire, Gimnaziul Romano-Catolic de la Șumuleu-Ciuc, despre cărțile căreia sunt deținute însemnări din anul 1630. Colecțiile mai noi ale acestor biblioteci, cu precădere cele datând din secolele XIX-XX, au fost incluse în anul 1978 în fondul bibliotecii județene. Primele inițiative de înființare a unei biblioteci publice în Miercurea-Ciuc și împrejurimi pot fi documentate începând cu secolul al XIX-lea.
În decembrie 2007 instituția a fost denumită Biblioteca Județeană „Kájoni János”, festivitatea de denumire având loc la 21 februarie 2008. Numărul utilizatorilor a fluctuat de-a lungul timpului, astfel, din informațiile furnizate de biblioteca județeană, în anul 2001 figurau 6194 utilizatori și 107146 împrumuturi, în anul 2010 – 4471 utilizatori și 87500 împrumuturi, în anul 2020 – 3619 utilizatori și 55524 împrumuturi, iar în anul 2024 – 4481 utilizatori și 105277 împrumuturi.
Gyulai Arthur, managerul bibliotecii județene, precizează faptul că, biblioteca judeţeană a demarat automatizarea serviciilor de bibliotecă la începutul anilor ’90, primele servicii informatizate fiind legate de evidenţa, clasificarea, catalogarea publicaţiilor din colecţia bibliotecii, în 1993, urmate de informatizarea activităţilor bibliografice şi de relaţii cu publicul, începând cu anul 1997.
„Între timp, legislația de bibliotecă a devenit mai realistă, în sensul corelării valorii materiale şi spirituale ale cărților. S-au stabilit criterii pentru includerea cărților în patrimoniul cultural naţional şi reguli de păstrare şi conservare ale acestei categorii de cărți, pe de altă parte, s-au relaxat regulile de păstrare şi utilizare ale cărților destinate uzului curent. Tehnologia a evoluat în sensul că sprijină ocrotirea colecțiilor”,
a subliniat managerul.
În prezent, este în curs de implementare sistemul RFID (identificare prin frecvențe radio) pentru securitatea şi managementul colecţiilor. Cărţile sunt prevăzute cu etichete RFID, integritatea colecţiilor de uz curent este asigurată de porţile de securitate, iar împrumutul se poate realiza rapid şi eficient în sistem de autoservire, bibliotecarii fiind astfel degrevaţi de sarcini de rutină, acordă atenţie interacţiunii de calitate cu publicul cititor.
Printre serviciile furnizate de biblioteca județeană se află și repararea volumelor deteriorate, legătoria, un meșteșug care necesită creativitate și rezistență, deoarece este nevoie de ajutorul unei prese vechi de un secol și al unei mașini de tăiat care cântărește aproape o sută de kilograme pentru a repara volumele. Reconsolidarea fiecărui exemplar necesită utilizarea unor mânere și operațiuni diferite pentru a readuce cărțile la forma lor anterioară sau la un fragment din aceasta.
Conform precizării managerului, adesea, oamenii încearcă să salveze cărțile acasă cu bandă adezivă, ceea ce nu face decât să înrăutățească situația și să îngreuneze munca legătorilor atunci când trebuie să le demonteze ulterior.
„La Biblioteca Județeană “Kájoni János” vin oameni din toate colțurile județului care solicită refacerea cărților vechi aflate în stare proastă, însă mulți încă nu sunt la curent cu acest serviciu”,
a specificat Gyulai Arthur.
Referitor la investiții, managerul bibliotecii a subliniat că acestea sunt cheia sustenabilității proiectelor şi motorul dezvoltării, pe lângă profesionalismul şi creativitatea bibliotecarilor.
„În mediul profesional bibliotecar din România se consideră exemplu de bună practică programul “Servicii de bibliotecă pentru comunităţi”, derulat an de an de către Biblioteca Judeţeană “Kájoni János”, începând cu anul 2015, cu susţinere financiară permanentă din partea Consiliului Judeţean Harghita şi contribuţia altor finanţatori. În cadrul acestui program, Consiliului Judeţean Harghita se implică în sprijinul bibliotecilor publice din judeţ pentru îmbunătăţirea serviciilor de lectură şi diversificarea programelor culturale şi educaţionale”
a subliniat Gyulai Arthur.
În anul 2024, utilizatorii au venit de 56307 ori la bibliotecă, din care de 11023 ori pentru a participa la activităţi şi evenimente culturale şi educative, având loc 638 evenimente în format fizic. Activităţile în format online (Maratonul internaţional al lecturii, concursuri şi jocuri online ) sau cele în afara sediului bibliotecii (în localităţile judeţului) au atras, în cursul anului 2024, în total 42428 vizitatori.
Biblioteca județeană reprezintă o instituție care promovează cititul și cultura, printre programele permanente numărându-se lansări de carte, expoziții tematice, programe pentru grupuri organizate, ore de curs, activități artizanale, teatru pentru copii, activități de biblioterapie.
Raportul privind activitatea bibliotecii județene este disponibil la linkul:
https://www.facebook.com/kajonijanosmegyeikonyvtar/videos/1127987991798166
Potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, cititul îți dezvoltă imaginația, acesta apreciind că, atunci când citești nu ești un simplu spectator, ci devii regizorul propriei povești. „Egri csillagok” (Stelele din Eger), a scriitorului maghiar Gárdonyi Géza, a fost prima carte citită de președinte, care l-a impresionat prin faptul că, prin puterea imaginației sale, putea trăi ca și cum ar fi fost într-un film.
„Când citești o carte, tu ești regizorul filmului pe care imaginația ta îl dezvoltă. E impresionant că, într-o perioadă în care nu exista Netflix, prin cartea „Egri csillagok”, am văzut toate scenele de război, ca într-un film regizat la Hollywood”,
a apreciat Bíró Barna-Botond.
Miercurea Ciuc, 23 aprilie 2025