Consiliul Județean Harghita îi îndeamnă la colaborare pe cetățeni prin lansarea primului proces de bugetare participativă al județului

 

Azi, în cadrul unei conferințe de presă, Consiliul Județean Harghita a lansat procesul de bugetare participativă al județului Harghita, cu un buget alocat pe anul bugetar 2022 de 1.000.000 de lei. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 500 de mii de lei conform regulamentului pus la dispoziție pe pagina dedicată.

https://judetulharghita.ro/buget-participativ/

„Obiectivul nostru principal este sa îi îndemnăm pe cetățeni spre colaborare, implicare și asociere, să participe la acele proiecte pe care doresc să le realizeze în comunitate și care să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață. Prin astfel de inițiative se pot obține rezultate foarte bune pentru comunitate. Se realizează un parteneriat și o comunicare benefică în vederea consolidării relației dintre administrație și cetățeni. Sper să reușim să atragem toate categoriile de persoane în acest proces colaborativ” a apreciat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.

Cu privire la modalitatea de derulare a procesului de bugetare participativă, calendarul programului și categoriile de persoane ce pot depune proiecte a vorbit Zonda Erika, director general la Direcția Generală Programe și Proiecte.

“Înregistrarea proiectelor se poate realiza pe o platforma ce se regăsește pe pagina consiliului județean. Este necesară utilizarea formularului disponibil pe această pagină. Pot depune proiecte cetățenii județului Harghita, cu domiciliul în județ și care au peste 18 ani, s-au înregistrat pe platformă. Pot fi persoane fizice cât și juridice și au la dispoziție o perioada de 30 de zile pentru elaborarea și încărcarea proiectelor. După încărcarea proiectelor se va constitui o comisie care va verifica criteriile de eligibilitate și domeniile în care se pot depune proiecte. Domeniile sunt educația, serviciile sociale, sănătate, cultură, sport, protecția mediului, conservarea și restaurarea  monumentelor istorice, podurile și drumurile publice, turism și respectiv infrastructura de stimulare a economiei și afacerilor. După validarea proiectelor acestea vor fi încărcate pe platforma și urmează votarea lor care poate fi făcută de acele persoane care se înregistrează pe platforma de votare. Fiecare persoana poate vota pentru un singur proiect. Consiliul județean va implementa proiectele câștigătoare în perioada 2022-2026”.

Pentru depunerea proiectelor a fost lansată o platformă despre care a vorbit Peli Levente, director general adjunct la Direcția Tehnică.

“Am încercat să elaborăm o platformă online cât mai simplă ca să poate fi înțeleasă de toată lumea. Acolo se regăsesc informații de bază cu privire la legislația aplicabilă, descrierea procesului de bugetare participativă, principalii pași ai procesului, categoriile de persoane care pot depune proiecte. Important este să nu fie suprapunere cu alte programe derulate de Consiliului Județean Harghita și să fie evitată dubla finanțare, astfel încât să putem utiliza cat mai eficient fondurile disponibile”.

Pentru încărcarea proiectelor trebuie creat un cont de utilizator pe platformă accesibilă la adresa: https://fn.judetulharghita.ro/user/login

Cetățenii sunt încurajați să găsească și un slogan al programului de bugetare participativă care să fie cu impact.

“Avem un concurs pentru a găsi numele cel mai cool pentru acest proiect deoarece printr-un mesaj scurt putem ajunge mult mai repede la oameni. Premiul constă într-o cină și acces wellness pentru două persoane la Hunguest Hotel Fenyő! Ideile sunt așteptate până marți, ora 12, pe adresa info@judetulharghita.ro” a conchis Borboly Csaba.

Miercurea Ciuc, 29 aprilie 2022