Gândirea pragmatică, claritatea și predictibilitatea sunt atributele noului președinte, Biró Barna Botond
În data de 28 octombrie 2024, la Miercurea Ciuc, a avut loc ședința de constituire a Consiliului Judeţean Harghita, nou ales în urma alegerilor ce au avut loc în data de 9 iunie 2024.
La ședința de constituire au fost prezenți cei doi subprefecți ai județului Harghita, Isabela Prodan şi Marius Ţepeluş, Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Tanczos Barna, senator, Hajdu Gábor, deputat, István Dolhai, consul general, din partea Consulatului General al Ungariei din Miercurea Ciuc, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate și ai instituțiilor subordonate Consiliului Județean Harghita, ai cultelor religioase recunoscute și primari.
Ședința a fost deschisă de către Petres Sándor, Prefectul județului Harghita, care a menționat scopul ședinței și numărul membrilor consiliului județean stabilit conform legii la 30.
Conform procedurilor, lucrările ședinței de constituire au fost conduse de Csillag Péter, decanul de vârstă din rândul consilierilor județeni, asistat de György Botond și Elekes Dániel, cei mai tineri consilieri județeni ale căror mandate au fost validate.
În cadrul ședinței au depus jurământul 28 de consilieri județeni aleși, ale căror mandate au fost validate de Tribunalul Harghita, consiliul județean nou constituit fiind format din 23 de consilieri din partea UDMR, doi consilieri din partea AMT – EMSZ, doi consilieri din partea PNL și un consilier din partea PSD, cinci din cele 28 de mandate fiind reprezentate de sexul feminin. Ca urmare a invalidării a două mandate, urmează validarea mandatelor supleanților, cei doi supleanți urmând a depune jurământul, după validarea lor, în prima ședință a consiliului județean.
A urmat depunerea jurământului de către președintele ales, Biró Barna Botond, acesta susținând și un discurs în fața auditoriului. Președintele i-a salutat pe cei prezenți apreciind momentul ca fiind de importanță deosebită pentru mandatarea sa în a servi comunitatea harghiteană, mulțumind pentru încrederea acordată și subliniind că prin depunerea jurământului și-a reconfirmat angajamentul pentru mandatul primit.
“Trăim vremuri cruciale, și suntem în pragul unor transformări istorice. Apreciez, că afirmațiile noastre de la începutul anului, și anume că evenimentele din 2024 vor determina viitorul comunității noastre pentru cel puțin un deceniu, sunt valabile și acum. Sunt valabile în politica mondială dar și pentru județul Harghita. Trăim într-o lume în care frica, manipularea și violența definesc din ce în ce mai mult viața noastră cotidiană, unde individul este întors împotriva comunității, enoriașii sunt întorși împotriva bisericii, comunitatea împotriva politicii și politica este întoarsă împotriva binelui public. În atare condiții, noi, ca lideri ai comunităților, avem trei sarcini: să gândim pragmatic, să vorbim clar și să lucrăm predictibili”, a subliniat președintele.
Biró Barna Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, și-a axat discursul pe trei atribute: gândirea pragmatică – concentrarea pe acele lucruri prin care pot fi îmbunătățite condițiile de viață ale oamenilor și calitatea vieții, claritatea – respectarea angajamentelor asumate și predictibilitatea, prioritizarea resurselor de care dispune consiliul județean, astfel încât, activitatea să contribuie la dezvoltarea economică și socială a județului.
“În această muncă mă bazez pe sprijinul membrilor consiliului. Mă bazez în primul rând pe sprijinul fracțiunii U.D.M.R., împreună ne-am angajat la realizarea acestui program. Dar vin cu o propunere de colaborare sinceră și către celelalte fracțiuni. Sunt convins că cei prezenți sunt aici deoarece vor binele oamenilor din județul Harghita, iar pentru binele lor, doar împreună, în echipă, vom putea lucra. Voi lucra în următorul deceniu, împreună cu reprezentanții noștri din București și din Bruxelles. Pentru realizarea și obținerea rezultatelor dorite avem nevoie de o reprezentare puternică la București. Noi, harghitenii, avem tot interesul ca la sfârșitul lunii noiembrie și pe 1 decembrie să repetăm performanța comunitară din iunie, să readucem UDMR și totodată gândirea rațională în luarea deciziilor guvernamentale. Oamenii sunt în focusul tuturor obiectivelor, activităților și planurilor noastre. Noi suntem pentru ei, nu invers. Nu trebuie să pierdem niciodată din vedere acest lucru“, a apreciat președintele.
În finalul discursului său, Biró Barna Botond le-a adresat tinerilor un mesaj pornind de la exemplul personal, a cărui esență a fost concentrată în trei direcții: “îndrăzniți să fiți o personalitate, și să nu vă lăsați descurajați de ceea ce spun alții, lăsați-vă ghidați de scopul pe care îl simțiți în interior. Eșecul este ceva natural, învățați din el și mergeți mai departe. Nu trebuie să fii perfect, trebuie să fii în fiecare zi un pic mai bun decât ai fost ieri. Loialitatea și valorile puternice dau roade pe termen lung“, a conchis președintele.
În finalul ședinței, reprezentanții Bisericii Romano-Catolice, în persoana lui Márton József, protopop paroh, ai Bisericii Reformate, în persoana lui Páll Attila-Csaba, protopop, ai Bisericii Unitariene, în persoana lui Solymosi Alpár, protopop și ai Bisericii Ortodoxe, în persoana Înaltpreasfinției Sale, Părintele Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, i-au binecuvântat pe consilierii județeni și președintele consiliului județean.
Miercurea Ciuc, 28 octombrie 2024