Sursa foto: Caritas Alba Iulia
Sprijin semnificativ pentru sectorul social
Consiliul Județean Harghita continuă și în acest an finanțarea proiectelor sociale ale ONG-urilor prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita (DGASPC), instituție subordonată.
În acest context, DGASPC Harghita a alocat un buget de 950 de mii de lei pentru 5 programe sociale. După lansarea apelului de proiecte, 16 ONG-uri au depus 30 de cereri, iar în urma evaluării, 26 de proiecte depuse de 14 ONG-uri au fost declarate câștigătoare și vor fi sprijinite cu suma de 932.566 lei.
„Aceste finanțări reprezintă în primul rând un semnal de încurajare și apreciere din partea Consiliului Județean și al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului către organizațiile neguvernamentale și inițiativele civice ale comunităților și bisericilor din județul Harghita, fără de care sistemul nostru de asistență socială nu ar putea răspunde multiplelor probleme și provocări existente în comunitățile noastre”
, este de părere directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán.
Apelul de proiecte a vizat finanțarea activităţilor de asistență comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita, finanțarea colaborării cu organizații neguvernamentale care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copiilor și tinerilor aflați în situaţii de risc în judeţul Harghita, finanțarea colaborării cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu dizabilități, finanțarea programului judeţean anual de îngrijire socio-medicală la domiciliu și al programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice.
În cadrul apelului pentru proiectele destinate activităților de asistență comunitară în localitățile izolate din județul Harghita vor fi finanțate două proiecte în valoare de 33.608 lei, de care vor beneficia, în cazul proiectului derulat de Caritas Alba Iulia, 147 de persoane și în cel derulat de Asociația Viharsarok, 40 de persoane/lună.
În cadrul apelului pentru colaborarea cu organizații neguvernamentale care desfăşoară activități de protecție și promovare a drepturilor copiilor și tinerilor aflați în situații de risc în județul Harghita, șase proiecte vor primi finanțare în valoare de 249.918 lei. Beneficiarii sunt 417 copii, iar proiectele vizează sprijin pentru mamele fără adăpost, educație și îngrijire, integrarea și protecția socială a copiilor defavorizați, servicii de tip centre de zi pentru prevenirea abandonului școlar, organizarea unei tabere și ateliere pe perioada vacanței.
Prin programul de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu dizabilități, opt proiecte vor fi finanțate cu suma de 50 de mii de lei. În cadrul acestui program vor fi organizate excursii și tabere, campanii de promovare a serviciilor centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități, ședințe de kinetoterapie.
Programul de sprijin al persoanelor vârstnice se va materializa prin nouă proiecte în valoare de 84.040 lei care vor viza excursii, marcarea Zilei Internaționale a Vârstnicilor, ateliere și activități recreative. De acest proiect vor beneficia 1580 de persoane.
Prin Programul judeţean anual de îngrijire socio-medicală la domiciliu va fi finanțat un proiect depus de Asociația Caritas Alba Iulia, în valoare de 515 mii lei, de care vor beneficia 3.300 persoane și care va cuprinde servicii de bază, asistență medicală și consiliere pentru familiile aflate în situații de criză.
„O societate se poate dezvolta doar dacă toți membrii săi sunt tratați cu respect, iar solidaritatea reprezintă o valoare fundamentală. Pornind de la aceste principii, Consiliul Județean Harghita a considerat întotdeauna sistemul social o prioritate, abordând cu deschidere multitudinea de probleme cu care acesta se confruntă, mai ales în contextul în care rămâne un sistem subfinanțat de guvern. Le mulțumesc organizațiilor civile pentru implicare și sprijin în ameliorarea condițiilor de viață ale persoanelor vulnerabile și familiilor acestora”
, a apreciat Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita.
Miercurea Ciuc, 13 mai 2025