A avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita

Consiliul Județean Harghita s-a reunit în 26 mai în ședință extraordinară pe ordinea de zi aflându-se proiecte ce au ca scop dezvoltarea infrastructurii, economiei și turismului, păstrarea și promovarea tradițiilor locale.

Astfel, în vederea încheierii contractului de finanțare pentru reabilitarea drumului județean 137, prin Programul național  „Anghel Saligny”, a fost necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați.

În perioada 8-11 iunie 2023, o delegație din partea Consiliului Județean Harghita, la invitația organizatorilor și a Fundației ”Csiksomlyoi Passio Alapaitvany„ va participa la Congresul anual al Europassion, care se va organiza la Horice na Sumave, Cehia.

În acest sens, Szocs Istvan, director executiv al Direcției Resurse Umane și Comunicare din cadrul Consiliului Județean Harghita, a subliniat importanța participării delegației la acest eveniment, având în vedere că anul 2024 va fi un an istoric pentru comunitatea harghiteană, Congresul Europassion urmând a se organiza la Șumuleu Ciuc.

“Fundația ”Csiksomlyoi Passio Alapaitvany„ este o organizație non-profit care are ca scop păstrarea tradițiilor prezentării pieselor cu patimile lui Isus Hristos din Șumuleu Ciuc. Tradiția prezentării  acestor piese datează din anii 1500, când călugării franciscani din Șumuleu Ciuc au înființat o școală pentru a-i instrui pe fii nobililor din zonă, existând surse scrise din secolul XVII-lea conform cărora elevii școlii, sub îndrumarea profesorilor-preoți, prezentau piese de mister, mai ales pe timpul marilor pelerinaje. După o perioadă lungă de întrerupere, din cauza interdicțiilor din era comunistă, în 1996 cu sprijinul comunității Europassion, tradiția a fost reînnoită la Șumuleu Ciuc. În Europa există 84 de centre în care se prezintă piese cu patimile lui Hristos, membre la Asociația Europeană Europassion.  Anual, într-unul din centrele membre care păstrează tradiția pieselor de ”mister”, se organizează un congres, la care participă reprezentanți din cele 16 țări din Europa” a mai adăugat Szocs Istvan.

Totodată, în cadrul ședinței au fost aprobate Monografia economico-militară a județului Harghita și Planul de analiză și acoperire a riscurilor care cuprinde riscurile potențiale identificate la nivelul județului Harghita, măsurile, acțiunile și resursele necesare pentru managementul riscurilor identificate.

Din cota de 6% impozit pe venit aflat la dispoziția consiliului județean, municipiului Gheorgheni i-a fost aprobată suma de 600 mii lei pentru reparații în interiorul clădirii internatului Colegiului Tehnic Batthyány Ignác și comunei Sânmartin, suma de 350 mii lei pentru amenajarea curții interioare, trotuar și parcare la sediul primăriei.

De asemenea, consiliul județean a aprobat cotizația Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ciomad – Balvanyos, directorul asociației, Jánó Elód, realizând o scurtă prezentare a obiectivelor. Principalul obiectiv este realizarea proiectelor pe termen lung care să sprijine dezvoltarea turismului și economiei, în acest sens asociația făcând pași concreți pentru elaborarea PUZ-ului aferent zonei, realizarea unui Master Plan care să cuprindă strategia de dezvoltare, rețeaua electrică la Lacul Sfânta Ana.

În acest sens Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat importanța asigurării unui trafic eco-green în zonă.

Miercurea Ciuc, 26 mai 2023