Grupul de lucru CAPactivities a participat la un schimb profesional
Vizita grupului de lucru în Tirolul de Sud a fost o etapă importantă a proiectului CAPactivities cofinanțat de Uniunea Europeană.
În perioada 20-22 februarie, echipa de proiect a obținut informații despre bunele practici locale în mai multe domenii.
În prima zi, aceștia au explorat posibilitățile de înființare a unei instalații de biogaz în incinta cooperativei Schluderns-Glurns Energie Genossenschaft. După cum s-a explicat, scopul nu este de a genera profit, ci de a produce energie la prețuri accesibile pentru consumatori.
Cooperativa de produse lactate din Burgeis are 40 de membri. Fiecare membru crește în medie 15 vaci. Cooperativa a fost formată prin fuziunea a două fabrici de brânzeturi, și produce în prezent 14 tipuri de brânză, inclusiv brânză ecologică, din care aproape jumătate este exportată în Germania.
O altă oprire în cadrul vizitei tehnice a fost o mică centrală hidroelectrică subterană, care alimentează echipamentele locale de irigații.
Primarul din Mals a prezentat depozitul de deșeuri local, care, de la construcția sa din 2017, a asigurat colectarea selectivă a deșeurilor pentru 5 300 de locuitori din zece comune, în schimbul eficienței costurilor.
În cea de-a doua zi, vizitatorii au fost familiarizați cu metoda de irigare la îngheț. Consorțiul de gestionare a apei din Vineschgau va asambla 76 de grupuri de irigații care pot fi utilizate pentru irigarea pe timp de iarnă, deoarece irigarea la îngheț are un rol de protecție.
Practicile de promovare a produselor locale din Tirolul de Sud, cum ar fi vinul, brânza, carnea și merele, ar putea fi folosite și în cadrul mișcării pentru produsele secuiești.
Programul CAPactivities are ca scop să facă politica agricolă comună a UE mai ușor de înțeles și să o aducă mai aproape de micii fermieri locali. În acest proiect, Consiliul Județean Harghita și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita sunt implicate împreună.
#IMCAP #CAPactivities