„Discipolului devotat al poporului”

( Votări)98 vizualizări

Călugărul franciscan Ferencz Ervin a fost distins cu Premiul Pro Harghita

În acest an şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Harghita s-a ţinut la Lăzarea. Premiul Pro Harghita s-a acordat călugărului franciscan Ferencz Ervin, în vârstă de 93 de ani. Petres Sándor şi Birtalan József, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Harghita, sunt cei care au înmânat premiul, iar evenimentul s-a desfăşurat în Sala cavalerilor a Castelului Lázár.

 

Şedinţa festivă a fost deschisă de discursul vicepreşedintelui Petres Sándor care a afirmat că anul acesta premiul se întoarce la Lăzarea, deoarece persoana laureată este un reprezentant de seamă localităţii. Primarul localităţii, Gábor László, a vorbit despre exemplul vieţii călugărului Ervin şi a afirmat că premiul este pe deplin meritat de acesta, mulţumind totodată consiliului judeţean pentru iniţiativa de a-l premia pe părintele Ervin. Vicarul Portik-Hegyi Kelemen a vorbit despre pregătirea pentru marea sărbătoare a Rusaliilor, despre Sântul Duh şi despre faptul că Dumnezeu are un plan pentru fiecare dintre noi, iar în cazul preotului Ervin se poate constata faptul că acest plan s-a desăvârşit.

Moderatoarea şedinţei, Csata Orsolya, a dat citire discursului jurnalistului Bajna György, prin care acesta a zugrăvit distinsa personalitate a părintelui Ervin. Acesta s-a născut la 10 mai 1920, într-o familie cu 10 copii, iar după sfârşitul celui de-al doilea război mondial a rămas singur. Studiile şi le-a terminat la Târgu-Mureş, Odorheiu-Secuiesc şi Miercurea-Ciuc. A intrat în monahism la data de 6 octombrie 1938. Studiile teologice le-a urmat între anii 1939-1944 la Hunedoara. A fost sfinţit preot la Alba-Iulia, la data de 20 iunie 1943 de către episcopul Márton Áron. Calificarea de profesor a obţinut-o la Facultatea Babeş-Bolyai, specialitatea latină-greacă-maghiară. În 1944 a fost arestat şi a avut domiciliu forţat, timp de un an. În anul 1947 a fost trimis la Odorheiu-Secuiesc, iar aici s-a ocupat de educaţia preoţilor. Din anul 1948 a fost preot la Zetea.

În 20 august 1951, au fost alungaţi călugării din mănăstiri. Următorii ani şi i-a petrecut la Lipova, iar în acest timp l-a cunoscut pe Szoboszlai Aladár, principalul acuzat al procesului din ’57. În această cauză, la 4 decembrie 1957 a fost arestat, iar după un proces care a durat nouă luni, a fost condamnat la moarte, pedeapsă care ulterior a fost transformată în închisoare pe viaţă şi muncă silnică.

A fost amnistiat la data de 2 august 1964. După o jumătate de an a reuşit să se stabilească  la o parohie din judeţul Timişoara, unde a şi rămas timp de 12 ani.

A ajuns din nou la Cluj, iar în anul 1980 a fost arestat din nou.  În anul 1982 s-a eliberat. După acestea s-a întors acasă la Lăzarea, iar anul acesta se împlinesc 70 de ani de când slujeşte biserica.

În discursul său, părintele Ervin a spus că donează suma de 1500 de euro, primită ca premiu, Fundaţiei Kájoni Akadémia, care se implică în sprijinirea familiilor sărace şi copiilor care provin din acestea.

Discursurile au fost însoţite de un program special al şcolarilor din localitate.

 

Şedinţă extraordinară, înaintea celei festive

Într-una din sălile Castelului Lázár a avut loc şi şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita. Prin vot secret s-a hotărât numirea în funcţia de director al Camerei Agricole a Consiliului Judeţean Harghita a doamnei Ábrahám Emma. Al doilea punct pe ordinea de zi a şedinţei a fost cel legat de împuternicirea vicepreşedintelui Petres Sándor pentru semnarea actului constitutiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Gurghiu. Vicepreşedintele consiliului judeţean, Birtalan József a asigurat pe timpul cât preşedintele consiliului judeţean nu va putea să îşi exercite funcţia, instituţia îşi urmează în mod obişnuit activitatea. Acesta a mai adăugat faptul că în acest timp, instituţia consiliului judeţean va fi condusă de vicepreşedinţii acesteia.

Miercurea-Ciuc, 17 mai 2013

 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«noiembrie, 2018»
lmmjvsd
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774