Progrese în ceea ce privește protecția vieții omenești

A trecut un an de la vizita la București a fermierilor și primarilor din zonă 

(0 Votări)14 vizualizări

„Ministerul mediului a aprobat planul de acțiune pentru managementul populației de urs, iar dacă se respectă cele asumate în cadrul acestuia, ministerul trebuie să elaboreze sistemul de despăgubire a victimelor atacurilor. Este vorba despre o realizare notabilă, eforturile de anul trecut, și-au adus și își vor aduce roadele. În varianta sa inițială, planul de management  prevedea un termen limită de trei ani, Consiliul Județean Harghita a solicitat micșorarea acestuia la șase luni (documentul redactat în acest sens îl găsiți aici), iar în documentul final figurează termenul de un an”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Președintele consiliului județean, la dezbaterile și conferințele de presă organizate pe această temă, a atras atenția instituțiilor centrale că și victimelor umane trebuie să li se acorde despăgubiri, întocmai cum se întâmplă în cazul animalelor sălbatice (în cazul în care un urs este înlăturat de omul care își protejează viața, statul poate acorda până la 40 mii de euro despăgubire). Propunerile de modificare a legislației au fost înaintate comisiei de mediu din cadrul Senatului României, în cursul lunii martie 2018.

„Ministerul a înțeles urgența adoptării acestei măsuri, dat fiind faptul că doar în acest an ursul a făcut cinci victime în județul Harghita, ultimul atac având loc la finele săptămânii trecute, o persoană fiind mușcată de urs. Aceasta este îngrijită la spitalul din Toplița și este în afara oricărui pericol”, a spus președintele consiliului județean.

Planul de management prevede măsuri pe care le-a propus Consiliul Județean Harghita, împreună cu organizațiile de vânătoare partenere și organizațiile civile de protecție a mediului. O astfel de propunere este cea prevede acordarea de compensații prin intermediul programului Natura 2000, capturarea sau înlăturarea exemplarelor de urs care pun în pericol viața, siguranța și sănătatea oamenilor, elaborarea cadrului legal în vederea intervențiilor la nivel local, asigurarea transparenței și operativității sistemului de compensare, respectiv sprijinirea activităților de prevenție.

 

Miercurea Ciuc, 5 iulie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«ianuarie, 2019»
lmmjvsd
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774