Prin regularizarea albiei pârâurilor și cu colaborarea localnicilor, se pot preveni inundațiile din zona Ghimeș

Se solicită sprijin de la guvern pentru remedierea daunelor 

(0 Votări)22 vizualizări

Ploile torențiale din cursul zilei de vineri, 22 iunie au provocat daune în mai multe localități din județul Harghita. Borboly Csaba, împreună cu angajați din cadrul Consiliului Județean Harghita s-au deplasat în mai multe localități afectate pentru a constata daunele și a găsi soluții, astfel ca problemele de acest gen să poată fi prevenite pe viitor. 

În localitatea Lunca de Jos pâraiele din Valea Capelei și Valea Boros și-au ieșit din matcă și inundat mai multe case. În plus, pe drumul județean 127A ploaia torențială a provocat daune semnificative. La fața locului pentru constatarea daunele provocate de inundații a fost prezent în data de 23 iunie, sâmbătă, Borboly Csaba președintele Consiliului Județean Harghita, Gergely Károly primarul localității Lunca de Jos, Rácz Árpád consilier județean și conducerea pompierilor voluntari din localitate.

S-a constatat că în multe locuri albia pârâului este îngustată, iar în cazul unei ruperi de nori apele ies din albie. Borboly Csaba a explicat că în zona Ghimeș sunt caracteristice curțile mici, iar în încercarea oamenilor de a mai adăuga teren curților lor, nu țin cont de faptul că la o ploaie mai mare pârâurile ies din albie și provoacă stricăciuni. Președintele consiliului județean a mai adăugat că în scopul prevenirii acestor daune este nevoie de elaborarea unui plan, iar localnici vor trebui să dea dovadă de colaborare, să își retragă de pe malul apei gardurile, curțile, anexele gospodărești. Albia pârâului trebuie să aibă 2-3 metri pentru ca daunele de acest tip să poată fi prevenite, iar măsurile de prevenție trebuie să și le ia fiecare gospodar pentru a nu pune în pericol avutul său și nici pe cel al vecinului.

L-a fața locului, Borboly Csaba și-a asumat contactarea direcției de gospodărire a apelor și a solicita sprijin pentru ca împreună să se cartografieze albiile pârâurilor. Nu în ultimul rând, președintele consiliului județean a menționat că în cel mai scurt timp se va elabora documentația necesară pentru solicitarea de despăgubiri din fondul de rezervă a guvernului, pentru a putea fi remediate daunele inundațiilor.

Președintele consiliului județean și-a exprimat speranța că prefectura se va alătura în cel mai scurt timp demersurilor, dat fiind faptul daunele sunt semnificative pe drumul județean 127 A, mai ales în zona Puntea Lupului. Remedierea acestor daune ar trebuie făcută tot din fonduri de la guvern.

Miercurea Ciuc, 24 iunie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«ianuarie, 2019»
lmmjvsd
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774