Măsuri raționale în locul acțiunilor inutile

Borboly Csaba a trimis propuneri de rezolvare Ministerului Agriculturii 

(0 Votări)19 vizualizări

Fenomenul natural care poate fi catalogat și ca o invazie de cosași și care a afectat în cursul săptămânii trecute, în special localitățile din Bazinul Gheorgheni, a scos în evidență că există numeroase lipsuri în modul de intervenție a autorităților responsabile.
Și nu este vorba de cunoștințe de specialitate ale autorităților, ci de modul de intervenție al acestora, - în cazul acesta constatându-se că nu au intervenit. 

Totodată, s-a resimțit lipsa colaborării autorităților responsabile, astfel se explică faptul că suprafața carosabilului nu a fost curățată de urmele lăsate de cosași călcați de autovehicule. S-a dovedit faptul că în numeroase situații nici informarea din partea autorităților de specialitate a locuitorilor nu a fost completă, astfel aceștia în lipsa acestora au recurs la sprijinul Consiliului Județean Harghita.

„După prima avertizare, dr. Bálint Markó, dr. Hartel Tibor, dr. Máthé István, docenţi universitari și Demeter László biolog, cărora țin să le mulțumesc încă o dată, s-au oferit să ne ofere sprijin în mod voluntar și să formuleze opinii de specialitate. În acest mod am reușit să luăm capăt aplicării inutile de insecticide. În scrisoarea înaintată ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea este prezentată opinia specialiștilor sus-menționați, esența acesteia rezumându-se la acordarea de despăgubiri, și sistarea aplicării de insecticide pe suprafețele ariilor protejate”, a afirmat Borboly Csaba, președinte al Consiliului Județean Harghita.

În adresa înaintată ministrului, s-a atras atenția și asupra următoarelor aspecte:

  • În România nu există substanţe omologate de insecticide pentru pajişti seminaturale (fânețe, pășuni).
  • Insecticidele utilizate pot afecta atât fauna, cât și flora. Pe pajiștile pe care se aplică insecticide trăiesc grupe de nevertebrate, printre care numeroase sunt specii protejate. Totodată, aceste specii au un rol important în procesul de polenizare, chiar și dacă aceste substanțe nu le omoară asta nu înseamnă că nu le afectează pe termen lung sau scurt;
  • se recomandă intervenția cu insecticide doar în cazul în care culturile arabile sunt afectate, dar nu în fânețe sau pășuni. Insecticidele aplicate pe fâneţe pot afecta negativ sănătatea animalelor domestice şi a oamenilor, și nu poate fi exclusă ca aceste chimicale să ajungă în miere sau în alte produse.

Pe baza celor mai sus menționate, s-a solicitat ministerului de resort să nu emită proceduri de aplicarea insecticidelor pe fânețe, respectiv să le sisteze, iar pagubele produse pe pășuni și fânețe să fie evaluate prin măsurători specifice, efectuate de specialiști. Intervenție locală să aibă loc doar în culturile unde se preconizează daune semnificative și doar folosind insecticide omologate. Și nu în ultimul rând implementarea de plăţi compensatorii pentru fermierii a căror fâneţe au fost afectate semnificativ de gradația cosașului.

Adresa înaintată ministerului a fost predată și senatorului UDMR Tánczos Barna, astfel ca prin activitatea desfășurată să sprijine interesele agricultorilor din zonă, cum de altfel a făcut-o și până acum.

Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita

Miercurea Ciuc, 7 iunie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2018»
lmmjvsd
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774