În centrul atenției, produsele locale - Promovarea produselor tradiționale, la trei niveluri

(0 Votări)37 vizualizări

A avut loc la Miercurea Ciuc, București și Bruxelles o campanie de promovare a produselor tradiționale locale, cu ocazia primei ediții a Zilei produselor agroalimentare românești, eveniment organizat în data de 10 octombrie. 

În luna iulie a acestui an a fost adoptată Legea 168 prin care se stabilește data de 10 octombrie ca zi națională a produselor agroalimentare românești. Cu această ocazie Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, Direcția pentru Agricultură Județeană Harghita , Asociația de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, respectiv Inspectoratul Școlar județean Harghita au organizat o serie de evenimente.

 

Forumul producătorilor locali

Zonda Erika, directorul Direcției de programe și unități subordonate, din cadrul Consiliului Județean Harghita a fost moderatorul forumului a cărui temă a fost reprezentată de rolul produselor locale și al alimentației sănătoase, crearea locurilor de muncă și dezvoltarea economică, păstrarea tradițiilor și protecția mediului.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita și-a exprimat bucuria cu privire la organizarea zilei produselor agroalimentare și a ținut să mulțumească pentru inițiativa de organizare a evenimentului, deputatului UDMR Sebestyén Csaba, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Parlamentul României. Vicepreședintele consiliului județean a amintit și importanța pe care o are promovarea produselor locale la nivel local, național și european.

„Trebuie să sprijinim producătorii locali prin toate mijloacele avute la dispoziției, este importantă valorificarea produselor prelucrate, în schimbul materiei prime, și astfel asigurarea de locuri de muncă și crearea unui viitor sigur”, a afirmat vicepreședintele consiliului județean.

Becze István, consilier județean, președintele comisie pentru dezvoltare rurală din cadrul consiliului județean și-a exprimat mândria în ceea ce privește faptul că din anul 2009 instituția se ocupă cu promovarea produselor tradiționale locale, cu organizarea târgurilor. Acesta consideră că este nevoie de noi demersuri, cum ar fi îmbunătățirea aspectelor referitoare la marketingul produselor și serviciile de logistică. Totodată, a atras atenția celor prezenți de a profita de oportunitatea oferită de concursurile de proiecte.

A fost prezent la eveniment și dr. Szász Hunor, dietetician care a vorbit despre obiceiurile alimentare și de viață specifice regiunii noastre. Odată cu reorganizarea   Camerei agricole, activitățile legate de produsele tradiționale locale a fost preluată de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. Din partea agenției, Cilip Árpád a vorbit despre regulamentul de organizare al târgurilor locale, cei prezenți au putut afla informații despre modalitatea de comunicare cu producătorii.

Albert Edit, din partea Direcției generale de finanțe publice Harghita a vorbit despre  condițiile și obligațiile care trebuie respectate în cazul participării la târguri. În cea de a doua parte a forumului, Török Jenő, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Harghita a prezentat o serie de bune practici din domeniu, iar Bálint Attila, a vorbit despre pregătirea artizanală a cașcavalului.

La forum a fost invitată și Agenția județeană de protecție a consumatorului Harghita care nu a dat curs invitației. La finalul întâlnirii, cei prezenți au făcut schimb de opinii și experiență, obținând răspunsuri la întrebările ivite.

Fotografiii de la eveniment găsiți aici.

 

Elevii au vizitat fermele-școală

Au fost organizate și vizite educative la ferme sau unități agroturistice harghitene în  vederea promovării meseriei de fermier și producător de agroalimente în rândul elevilor de clasa a VIII-a, care doresc să urmeze cursurile unor licee sau școli profesionale cu profil agricol. Au fost cooptați elevii din localitățile Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, Sânmartin, Vlăhița, Brădești, Odorheiu-Secuiesc, Ulieș, Dârjiu, Cârța, Mădăraș, Lunca de Jos și Frumoasa. Aceștia au vizitat herghelia de la Sânsimion, ferma de vaci a lui Tódor József de la Cetățuia, ferma-școală de la Școala profesională Zeyk Domokos, unitățile de prelucrare a lavandei de la Porumbenii Mici și Cechești, unitățile de prelucrare a laptelui de la Frumoasa și ferma de vaci a lui Bartalis Attila de la Ineu.

Fotografii găsiți aici.

 

Expoziția produselor locale la București

La inițiativa deputatului UDMR, Sebestyén Csaba, la Parlamentul României a avut loc o expoziție și degustare de produse tradiționale locale harghitene, în data de 10 octombrie, între orele 13,00-15,00. Lukács Zoltán Levente, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita a condus delegația care a adus în capitala țării o mostră din produse de panificație, produse din carne, ape  minerale, produse lactate, și plante medicinale provenind din județul Harghita

Expozanții au adus cu ei și publicația Bucătăria secuiască, varianta în limba română a popularei publicației Szekely konyha.

Fotografii de expoziția produselor găsiți aici.

 

Promovarea produselor locale și la Bruxelles

Între 9-12 octombrie are loc Săptămâna Regiunilor și Orașelor  la Bruxelles. Ca parte a acestui eveniment, în organizarea Consiliului Județean Harghita, între 10-11 octombrie va avea loc workshop-ul pe tema politicii alimentare durabile a Uniunii Europene, la nivel local și regional. Cu această ocazie se va organiza o expoziție și degustare a produselor locale harghitene.

Astfel, de la ora 9,00, în data de 11 octombrie, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și totodată, membru al Comitetului Regiunilor, a prezentat inițiativa care are în vedere promovarea produselor locale. Tot pe această tema, va susține o prezentare Márton István, directorul Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita.

Workshop-ul în cadrul căruia au luat cuvântul și parlamentarii europeni Sógor Csaba și Winkler Gyula a putut fi urmărit live la următorul link:

https://livestream.com/corlive2/events/7732222

Miercurea Ciuc, 11 octombrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«septembrie, 2018»
lmmjvsd
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774