Forumul Comisiei Europene la sediul consiliului județean din Miercurea Ciuc

A avut loc forumul de economie socială

(0 Votări)25 vizualizări

Consiliul Județean Harghita și Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita au organizat  în data de 6 septembrie, un forum de economie socială.
Elekes Zoltán, directorul Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita a spus că scopul forumului este crearea unei rețele de colaborare a specialiștilor care își desfășoară activitatea în domeniul economiei sociale, analizarea cadrului legal în vigoare al economiei sociale, precum și perspectivele internaționale.

Au mai fost prezenți la eveniment parlamentarul Csép Andrea și Márton István, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita care i-au salutat pe participanții la eveniment.

În cadrul forumului Jánó Edit, din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita a susținut o prezentare  intitulată  Cadrul juridic al economiei sociale în România. Aceasta a subliniat faptul că ar fi nevoie de o serie de modificări a legislației din domeniu, salutând și catalogând ca fiind foarte utilă în acest sens, prezența reprezentanților diferitelor instituții cu rol de decizie.

Dana Verbal a prezentat cadrul politic al Comisiei Europene în ceea ce privește întreprinderile sociale. Aceasta a evidențiat faptul că instituția europeană a inițiat organizarea a treizeci de evenimente pe tema economiei sociale pe tot cuprinsul continentului. Din România, singura instituție care s-a alăturat demersului de organizare a fost Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita.

Szólláth Tibor, primarul localității Hajdúnánás din Ungaria a prezentat bunele practici din orașul pe care îl conduce, în domeniul întreprinderilor sociale..

„Mottoul nostru în ceea ce privește politica socială este Ajuta-te singur și orașul te va sprijini!, iar în ultimii opt ani am reușit ca prin schimbarea atitudinii din domeniul economiei sociale să diminuăm șomajul de la 14 la 6 la sută. Am reușit să înțelegem că dacă eliberăm ajutorul social sub formă de semințe și asigurăm teren pentru practicarea agriculturii, ajutorul nu se va epuiza după o săptămână, valoarea acestuia putându-se multiplica chiar și de zece ori”, a spus primarul care a adăugat că programul are o reușită de 95 la sută.

Szolláth Tibor a mai adăugat că în acest mod persoanele aflate în situații dezavantajate din punct de vedere social au în acest fel oportunitatea de reintegrare în muncă, ceea ce este unul dintre scopurile principale ale acestui program.

La finalul prezentărilor cei prezenți au participat la o discuție interactivă în cadrul căreia s-au formulat necesitățile, propunerile și experiențele din domeniul economiei sociale.

Consiliul Județean Harghita are calitatea de partener în cadrul proiectului european ENSIE – European Network for Social Integration Entrepreneurship: social incusion and development of rural regions for a better European future. Scopul principal al acestuia este realizarea unei rețele internaționale în vederea schimbului de experiență în domeniul întreprinderilor sociale, sprijinirii integrării sociale a grupurilor defavorizate, contribuirea la echilibrarea egalității sociale, diminuarea șomajului, îmbunătățirea calității serviciilor furnizate de comunitățile locale.

Miercurea Ciuc, 6 septembrie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«ianuarie, 2019»
lmmjvsd
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774