Borboly Csaba: nu se dorește împușcarea urșilor, ci asigurarea siguranței oamenilor

Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie  din cadrul Comitetului Regiunilor sprijină raportul întocmit de Borboly Csaba

(0 Votări)25 vizualizări

În cursul zilei de miercuri, 22 noiembrie a avut loc la Bruxelles ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor, ocazie cu care a fost dezbătut draftul proiectului de aviz întocmit de Borboly Csaba pe tema coexistenței dintre carnivorele mari și om. După ce în cursul săptămânii trecute și la Senatul României s-a dezbătut problema urșilor, raportul întocmit de Borboly Csaba a fost susținut de majoritatea membrilor comisiei de specialitate sus-amintite. 

Borboly Csaba a atras atenția că nu se dorește împușcarea sau îndepărtarea urșilor, ci ca prioritatea să fie reprezentată de siguranța vieții omenești. Soluționarea acestei situații este și  mai urgentă dat fiind faptul că populația de urs din județul Harghita este aproximativ aceeași numeric ca cea de pe întregul teritoriu al Finlandei. În lipsa luării de măsuri, există pericolul ca populația să își facă singură dreptate, ceea ce cu siguranță va avea un efect negativ asupra speciei, dar și a mediului. Scopul este elaborarea unui plan de management și de prevenție sustenabil, dat fiind faptul că în momentul de față doar prin cota de intervenție nu se pot obține rezultate benefice pentru asigurarea unei populații de urs sănătoase în România.

Pe termen lung rezolvarea este reprezentată de prevenție, intervenția este o rezolvare de moment care nu tratează cauzele problemei. Totodată, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală există posibilitatea obținerii de subvenții pentru terenurile incluse în circuitul Natura 2000, fapt care nu este luat în considerare de Guvernul României.

România deține pentru șase luni președinția rotativă a Consiliului Europei în anul 2019, iar propunerea înaintată de Borboly Csaba  cu privire la dezbaterea problemei marilor carnivore la ședința care se va organiza la București, nu a fost votată.

Activitatea de raportor a lui Borboly Csaba este asistată de expertul Csák László care consideră că în țările unde în urmă cu decenii au fost exterminate marile carnivore, acolo acest subiect este tabu. Însă în zone din Finlanda, Tirolul de Sud, Saxonia Inferioară, Castilla y Leon unde există populații de carnivore mari, propunerile lui Borboly Csaba sunt susținute.

Proiectul de aviz întocmit de Borboly Csaba în calitate de raportor la Comitetul Regiunilor poate fi consultat la următorul link:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/promovarea-coexistentei-cu-specii-care-starnesc-conflicte-in-cadrul-directivelor-habitate/

Materialele cu daunele provocate de animalele sălbatice pot fi citite la următorul link:

http://judetulharghita.ro/daune.html

Fotografii de la eveniment sunt accesibile la următoarea dresă de web:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/with/38525530836/

Miercurea Ciuc, 22 noiembrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«noiembrie, 2018»
lmmjvsd
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774