Borboly Csaba: ne pedepsește ministerul mediului?

În județul Harghita nu s-a aprobat nici o autorizație de intervenție 

(0 Votări)34 vizualizări

„Oare ne pedepsește ministerul mediului și chiar în județul Harghita, unde sunt cei mai mulți urși, probleme și daune cauzate de aceștia, nu aprobă autorizațiile de intervenție? Să fie aceasta promisiunea făcută cu ocazia demonstrațiilor din data de 5 iulie de la București?” se întreabă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. 

Au trecut aproape două luni de când ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu a semnat ordinul pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, însă de atunci nu s-a aprobat nici o autorizație în acest sens. Ordinul face posibilă intervenția în cazul a 140 de urși și 97 de lupi la nivel național, prevederile putând fi aplicate cu precădere în județul Harghita unde se înregistrează cele mai multe daune și atacuri cauzate de urși. Această măsură nu va rezolva problema urșilor din regiune, însă asociațiile de vânătoare nu fac uz de acestea. Conform răspunsului oficial, la ministerul mediului au fost înaintate 34 de solicitări de derogare pentru 74 de exemplare de urs, dintre acestea au fost aprobate 5 derogări. Iar dintre aceste 5 derogări nici una pentru județul Harghita. Borboly Csaba consideră că acest fapt se datorează birocrației ministeriale, dar și lipsei de interes a asociațiilor de vânătoare.

Ulterior emiterii ordinului de derogare, Borboly Csaba a făcut de nenumărate ori apel la asociațiile de vânătoare, respectiv a solicitat și sprijinul administrațiilor teritoriale pentru a depune cât mai curând solicitările pentru autorizațiile de extragere a exemplarelor periculoase. În județul Harghita, până în momentul de față s-a solicitat derogare pentru 58 de urși și 33 de lupi, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului a respins deja 30 de cereri, numeroase asociații de vânătoare nu au depus nici măcar o solicitare.

„România a permis suprapopularea, iar pentru stoparea acestui fenomen statul trebuie să întreprindă măsuri, fapt confirmat și de organele europene”, a afirmat  Borboly Csaba. Acesta a mai spus că relocarea nu reprezintă o soluție, iar problema trebuie rezolvată, nu ignorată.

„După cum probabil ați aflat din presă, zilele trecute la Făgăraș, ursul a atacat un bărbat de 39 de ani și o fată de 4 ani. Ambele victime sunt conștiente, însă au suferit răni. Oamenii se tem de ursul periculos, însă vor mai trece câteva săptămâni până ministerul condus de Grațiela Gavrilescu va emite autorizația de extragere. Tot sub teroare sunt și locuitorii unei comunități din județul Dâmbovița, care cu topoare, furci și bâte încearcă să alunge ursul care intra în localitate. Jandarmeria a trebuit să tragă focuri de avertisment, pentru a îndepărta animalul. Ursul nu a atacat omul, însă a dat iama în animale. Și în aceste cazuri, trebuie așteptate săptămâni până la emiterea autorizației de extragere, deoarece aceste situații nu sunt considerate a fi situații de urgență”, a spus Borboly Csaba. Președintele consiliului județean a completat spunând că nici la nivel local, situația urșilor și a daunelor cauzate de aceștia nu este tratată responsabil.

Miercurea Ciuc, 24 octombrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2018»
lmmjvsd
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774