Armele pentru tranchilizare pot reprezenta o soluție provizorie în cazul atacurilor ușilor, până când Ministerul Mediului ia măsuri

S-a înființat primul grup de lucru de acest gen din România care se ocupă de  gospodărirea durabilă a peisajelor culturale 

(0 Votări)11 vizualizări

S-a constituit și în mod oficial, prin semnarea unei dispoziții de către președintele Consiliului Județean Harghita, Grupul de Lucru pentru Gospodărirea Durabilă a Peisajelor Culturale din județul Harghita. Coordonatorul grupului de lucru este biologul Demeter László a cărui specializare este conservarea biodiversității, studiul valorilor naturale din peisajele culturale tradiționale, respectiv managementul ariilor naturale protejate.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita felicită modul în care Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și Universității Sapientia au colaborat cu Consiliul Județean, dar și conducerea grupului de lucru.

„Am încredere că în urma preocupărilor grupului de lucru, Uniunea Europeană va lua decizii raționale pe această temă. Putem constata că s-a demarat un proces pozitiv în acest sens, în prealabil acest subiect nu a fost tratat la un asemenea nivel”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita care a elaborat o opinie în cadrul Comitetului Regiunilor, referitor la conviețuirea omului cu speciile din Directiva Habitate care generează conflicte.

Luarea de poziție poate fi consultată la următorul link:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/promovarea-coexistentei-cu-specii-care-starnesc-conflicte-in-cadrul-directivelor-habitate/

Județul Harghita este o regiune bioculturală unică în Europa, valorile naturale şi culturale ale județului fiind recunoscute și încorporate în strategiile proprii de dezvoltare, turism și agricultură. Comunităţile locale contribuie într-un mod semnificativ la gospodărirea peisajelor culturale cu înalte valori naturale, peisaje care se întind pe aproape toată suprafaţa judeţului, şi care reprezintă un patrimoniu cu valoare inapreciabilă, şi un activ care trebuie gestionat cu înţelepciune. Capitalul natural extraordinar al judeţului se manifestă, printre altele, în extinderea mare a fâneţelor naturale, aici fiind înregistrată cea mai mare suprafață de fânețe din țară, care reprezintă una dintre bazele zootehniei şi apiculturii în zona montană. Este foarte important ca sustenabilitatea peisajelor culturale extrem de valoroase din punct de vedere natural să se realizeze cu aportul comunităților locale. Provocarea majoră în acest sens este armonizarea aspirațiilor legitime socio-economice ale comunităților locale cu păstrarea capitalului natural extrem de bogat în specii, habitate și cu potențial mare de aproviziona o gamă largă de servicii ecosistemice.

Misiunea grupului de lucru: să asigure o platformă pentru cooperarea diferitelor domenii și instituții care pot contribui la gospodărirea durabilă a peisajelor culturale, la menținerea valorilor naturale ca un capital esențial în dezvoltarea durabilă.

„După cunoștințele mele acesta este primul grup de acest gen din România, în cadrul căruia sunt abordate diferite domenii, precum gestionarea cinegetică și management forestier, conservarea naturii, științe sociale, agricultură, dezvoltare rurală, științe economice, și sunt elaborate propuneri către instituțiile abilitate pentru luarea deciziilor. În continuare, grupul de lucru va stabili noi parteneriate cu instituții de specialitate la nivel local, național și internațional și intenționează abordarea celor mai presante probleme legate de managementul resurselor naturale din județ”, a afirmat Demeter László, coordonatorul grupului de lucru.

 

Membrii grupului de lucru

Nume

Instituție

Funcție

Domenii de specialitate

Balázs István

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

Consilier

Cinegetică, silvicultură

Dr. Csák László

Planificatio S.R.L.

Director

Dezvoltare regională, politici europene

Dr. Farkas Attila

Asociaţia pentru Managementul Ecosistemelor

Preşedinte

Cinegetică, silvicultură

Dr. György Otilia

Universitatea Sapientia

Lector universitar

Economie

Hadnagy Lehel

Asociaţia Vânătorilor Sportivi Szilos

Director

Cinegetică, silvicultură

Dr. Hartel Tibor

Universitatea Babeș-Bolyai

Facultatea de biologie și geologie

Conferențiar universitar

Sisteme social-ecologice, sustenabilitate

Iochom Zsolt

Consiliul Județean Harghita

Direcția generală management

Compartiment relații publice

Consilier

Comunicare, relații mass media

Kádár Tibor Sándor

Ocolul Silvic Zetea

Inginer silvic

Silvicultură

Kopacz Emőke

Consiliul Județean Harghita

Direcția arhitect șef

Compartiment protecția mediului

Consilier

Protecția mediului

Lakatos Dorottya

Consiliul Județean Harghita

Direcția generală economică

Inspector de specialitate

Politici europene

Dr. Markó Bálint

Universitatea Babes-Bolyai

Prorector

Ecologie

Márton István

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita

Director

Agronomie, gestionare cinegetică, dezvoltare rurală

Dr. Sólyom Andrea

Universitatea Sapientia

Lector universitar

Sociologie

Szabó Károly

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita

Director

Turism

Török Jenő

Direcţia Agricultură

Director

Agronomie, dezvoltare rurală

 

La propunerea grupului de lucru a fost inițiată o serie de instruiri privind managementul conflictelor om-urs, a cărei prim eveniment a fost o prezentare de către personalul specializat al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS). Prezentarea inginerului silvic George Sârbu, expert în tranchilizarea speciilor din fauna sălbatică, realizată în cadrul Proiectului Life for Bear, a acoperit aspecte legate de detaliile tehnice ale procedurii de tranchilizare. La eveniment au participat aproximativ douăzeci de persoane implicate în gestionarea cinegetică. Au fost prezentate și instrumentele necesare acestor operațiuni. În continuare, institutul de cercetare va sprijini elaborarea unei strategii regionale de management a speciei urs, care va cuprinde și modul de intervenție la nivel local în cazul situațiilor de urgență. Scopul este formarea unor echipe de experți care să poată interveni în scurt timp în situațiile de urgență, utilizând cunoștințele și experiența avute în ceea ce privește teritoriile, nemaifiind nevoie de deplasarea la fața locului a echipelor din alte județe. Totodată, această echipă poate acorda sprijin localnicilor și în procesul de prevenire a pagubelor. Grupul de lucru va organiza în data de 8 aprilie o dezbatere în cadrul platformei regionale pentru carnivore mari, care va avea loc la Universitatea Sapientia.

Miercurea Ciuc, 3 aprilie 2019


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iunie, 2019»
lmmjvsd
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Proiecte
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774