Amenajarea trotuarului de la Zetea reprezintă o prioritate

(0 Votări)28 vizualizări

Acesta a fost subiectul dezbaterilor dintre Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și Nagy Attila, primarul comunei Zetea.

Amenajarea trotuarului de la Zetea a început în luna martie a anului trecut, în cadrul programului de construire a trotuarelor derulat de Consiliul Județean Harghita. În cursul lunii iunie, anul trecut Borboly Csaba, împreună cu  Nagy Attila și consilierul județean, Sándor Barna au investigat stadiul lucrărilor ocazie cu care au constatat că este posibil ca executantul lucrărilor să nu poată respecta termenul limita de finalizare a lucrărilor, stabilit pentru data de 20 septembrie 2017. Astfel, de comun acord administrația locală și consiliul județean au stabilit prelungire termenului de finalizare al lucrărilor până în luna octombrie 2017. Cu toate acestea, inspecțiile tehnice au demonstrat că lucrările efectuate de firma din Bacău au fost executate în mod necorespunzător, și nu a fost respectat noul termen stabilit. În plus, în cursul lunii ianuarie a acestui an, datorită lucrărilor executate necorespunzător a avut loc un accident. În cursul lunii martie, executantul lucrărilor și-a asumat că va remedia problemele semnalate și va finaliza lucrările. Și astfel s-a renunțat la desfacerea contractului. Firma din Bacău, cu o întârziere de câteva zile, în cursul lunii mai a transportat elementele de acoperire lipsă, însă colegii din cadrul consiliului județean au constatat în data de 9 iunie că acestea nu sunt în conformitate cu cerințele tehnice, reprezentând pericol de accidentare. În urma acestora, Consiliul Județean Harghita a decis rezilierea contractului.

Un nou contract de prestări servicii se poate semna doar după derularea unei noi proceduri de achiziții publice, iar pentru urgentarea procedurilor Consiliul Județean Harghita a demarat în cursul zilei de azi două proceduri de achiziție publică. Prima procedură are în vedere achiziționarea elementelor de acoperire din beton, iar a doua procedură are în vedere refacerea și finalizarea lucrărilor executate în mod necorespunzător. Cea din urmă procedura va fi demarată în cursul lunii august, conform verificărilor proiectantului și procedurilor de execuție. Astfel, cel mai probabil lucrările pot fi continuate la începutul toamnei.

„De fiecare dată îmi doresc ca lucrările să fie executate de firme locale, însă și în cazul acesta singurul ofertant care a depus documentația a fost o firmă din județul Bacău, care nu a fost interesată nici de părerea oamenilor din Zetea și nici nu au executat în mod corespunzător lucrările. Având în vedere actualele prevederi legale, este dificil a rezilia un contract care este finanțat din bani publici. În momentul de față am reușit să desfacem contractul. Principalul scop este ca trotuarul să se construiască și oamenii să circule în siguranță. În paralel, vom verifica cu atenție declarațiile tehnice și economice, respectiv prevederile menționate în contract și în documentația licitației publice, iar în funcție de acestea vom stabili penalitățile care se impun”, a spus Borboly Csaba.

„Este de neimaginat la ce trucuri a apelat executantul lucrărilor. Firma DASRICOM Srl a solicita și obținut noi termene de finalizare a lucrărilor, însă elementele de acoperire din beton pe care ar fi trebuit să le facă în cursul iernii, a reușit să le facă în cursul lunii mai. Și asta nu e totul: aceste capace de beton trebuie să conțină conform documentației și un suport din fier rezistent la o greutate de mai multe tone, în realitate acestea nu prezentau nici un element din fier. Încă nu sunt în deplină cunoștință a prevederilor legale, dar dacă persoanele păgubite sunt de acord, vom solicită în instanță despăgubiri de la executantul lucrărilor. În zilele care au trecut a avut loc un nou accident și vom lua aceste măsuri și pentru ca această firmă să nu mai poată face asemenea lucruri. În momentul de față depunem eforturi împreună cu reprezentanții consiliului județean pentru a actualiza cât mai curând planul tehnic și demara procedura de achiziție publică. Până atunci, facem apel către pietonii să circule cu atenție”, a spus Nagy Attila.

Miercurea Ciuc, 31 iulie 2018

 


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«februarie, 2019»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
FACEBOOK

Proiecte UE
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774