Consiliul Județean Harghita a hotărât și în legătură cu berea și pălinca

În cadrul ședinței extraordinare s-a cerut finanțarea reabilitării mai multor drumuri județene

(0 Votări)27 vizualizări

Convocarea ședinței extraordinare a consiliului județean în data de 30 ianuarie, s-a făcut din mai multe motive. Unul dintre acestea a fost reprezentat de scrisoarea primită de la ministerul de finanțe, în care a fost stabilit ca termen limită pentru depunerea solicitărilor consiliilor locale și județene, în cadrul Programului de Național de Dezvoltare Locală (PNDL), data de 31 ianuarie. Astfel, la ședința de luni seara consiliul județean a solicitat finanțare pentru reabilitarea a opt drumuri județene. S-au adoptat și hotărâri de principiu care au vizat sprijinirea totală a Igazi Csíki Sör, acționarea în colaborare cu județele Covasna și Mureș în ceea ce privește acordarea dreptului de folosință a termenului pălincă pentru produsele realizate în zonă, respectiv sprijinirea învățământului profesional.

La ședință au fost invitați reprezentanții celor două firme care au fost parte în procesul care a avut drept dispută utilizarea denumirii de Igazi Csíki Sör – firma Lixid Project Srl., respectiv firma Heineken. După cum se știe, în data de 27 ianuarie, Curtea de Apel Târgu-Mureș a dat o sentință definitivă în cazul acestui proces, conform căreia firma Lixid Project nu mai are dreptul să producă și să comercializeze produsele care poartă denumirea sus-menționată. A dat curs invitației doar reprezentantul firmei care produce Igazi Csíki Sör, Lénárd András. În numele comisiei pentru agricultură din cadrul consiliului județean, consilierul județean Kolumbán Dávid a dat citire unei solicitări conform căreia Consiliul Județean Harghita își asumă rolul de mediator între cele două părți aflate în conflict, solicitându-le acestora rezolvarea pe cale amiabilă. Proiectul a fost aprobat în unanimitate. Borboly Csaba a menționat că Igazi Csíki Sör are dreptul de folosință a mărcii Produs secuiesc din partea Consiliului Județean Harghita. Mai mult, produsul reprezintă identitatea zonală și a avut un aport în procesul de promovare a turismului. Și absolvenții Universității Sapientia au oportunitatea unei cariere în cadrul acestei firme și totodată, se oferă locuri de muncă pentru locuitorii din zonă.

„Trebuie să rezolvăm situația Igazi Csíki Sör în limite raționale, deoarece este un brand care ne reprezintă și are efect și asupra turismului”, a afirmat președintele consiliului județean.

A luat cuvântul și proprietarul firmei Lixid Project, Lénárd András care a făcut cunoscută situația în care se află și consideră sentința ca fiind nedreaptă, deoarece denumirea utilizată, înaintea demersurilor lui, nu a fost înregistrată ca marcă nici în țară și nici în străinătate, iar oficiul european de înregistrare a mărcilor nu a contestat denumirea înregistrată de firma sa. Antreprenorul vede această situație ca una fără ieșire, deoarece în treizeci de zile firma va fi nevoită să retragă de la vânzare din cinci mii de puncte din țară produsele cu această denumire. Acesta a afirmat că la Sânsimion prin intermediul fabricii de bere a început formarea unui mic centru de afaceri, iar acest brand se leagă de multe alte activități. Proprietarul firmei a apreciat adoptarea hotărârii de principiu a consiliului județean, însă consideră că aceasta nu va face mari schimbări în fața unei firme cu o tradiție de sute de ani pe piața europeană. În opinia reprezentantului juridic al firmei, Hajdu Gábor, orice ajutor este binevenit, așa și cel al consiliului județean care reprezintă opinia comunității, dat fiind faptul că mai mult de trei sute de mii de cetățeni au ales actualul consiliu. Luarea de poziție a consiliului județean este posibil să influențeze intențiile multinaționalei în această privință, a afirmat juristul.

Și în ceea ce privește proiectul de școlarizare pentru anul viitor s-a adoptat o hotărâre de principiu și s-a solicitat amânarea deciziei ministerului învățământului în cazul județului Harghita pentru a se mai putea face o serie de consultări în ceea ce privește numărul claselor destinate învățământului profesional. În acest scop se dorește angajarea unei persoane care să se ocupe de administrarea unui portal. Borboly Csaba a solicitat Agenției Județene de Dezvoltare Economică, unitate subordonată consiliului județean, să acorde în continuare o atenție sporită domeniului care vizează relansarea învățământului profesional.

Utilizarea denumirii de palincă, dar și reactualizarea planurilor de reabilitare a drumului județean 135 din localitatea Cobătești, au fost alte hotărâri de principiu adoptate de consiliul județean.

Cele opt drumuri județene pentru care se solicită finanțare de la guvern sunt: drumul județean Băile Büdös, Păuleni-Ciuc, Ciba, Comănești – Mărtiniș, Mărtiniș – Merești, Șoimușu-Mic – Cristuru-Secuiesc, respectiv drumul de la Atia.

 

Miercurea-Ciuc, 31 ianuarie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iunie, 2018»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Sondaj

În general, care este suma per membru de familie, pe care o cheltuiți lunar pentru achiziționarea de alimente?

Votează
FACEBOOK

CreArt
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank

Telefoane utile

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774