Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 22 iunie 2018 00:28:49

Cronologie

Activitățile și demersurile Consiliului Județean Harghita cu privire la problema urșilor, în perioada 2009-2018

 

 

ianuarie 2018

La cea de a 127-a ședință plenară a Comitetului Regiunilor care a avut loc la data de 31 ianuarie, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în calitate de raportor a prezentat proiectul de aviz intitulat Promovarea, în cadrul directivelor UE privind natura, a coexistenței cu specii care generează conflicte.

ianuarie 2018

La inițiativa Consiliului Județean Harghita a avut loc la sediul Consiliului Județean Brașov, miercuri 10 ianuarie workshop-ul în cadrul căruia au fost dezbătute aspecte referitoare la coexistența dintre om și carnivorele mari, respectiv despre numărul tot mai mare de daunele provocate de animalele sălbatice.

decembrie 2017

În data de 31 decembrie un bărbat de 40 de ani a fost atacat la Băile Büdös de un urs

noiembrie 2017

În data de 22 noiembrie (în ziua în care a avut loc ședința comisiei ENVE) a fost publicat articolul manipulator. Citate extrase din context au fost prezentate ca fapte în sine. În cele scrise redactorul a afirmat că urșii din regiune sunt otrăviți cu substanțe preparate acasă. (https://www.theguardian.com/environment/2017/nov/22/how-the-brown-bear-became-public-enemy-number-one-in-rural-romania). În data de 24 noiembrie s-a solicitat o rectificare din partea autorului (http://judetulharghita.ro/stiri/cine-pe-cine-influenteaza.html).

noiembrie 2017

Asociația pentru Conservarea Biodiversității susține raportul redactat de Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor.
https://drive.google.com/file/d/1oPViPxs7nb3OOvEI9TRRTNg0JOBbLGCk/view

noiembrie 2017

La inițiativa Consiliului Județean Harghita, la Comisia pentru protecția mediului din cadrul Senatului României s-a organizat în data de 17 noiembrie o dezbatere a cărei temă a fost ursul.
http://judetulharghita.ro/daune/stiri/in-centrul-atentiei---problema-carnivorelor-mari.html

noiembrie 2017

În data de 15 noiembrie Parlamentul European a votat rezoluția referitoare la Planul de acțiune pentru natură, cetățeni  și economie.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B8-2017-0589+0+DOC+XML+V0//RO

noiembrie 2017

La Comisia pentru mediu din cadrul Senatului României care a avut loc marți, 7 noiembrie, opinia lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a fost împărtășită în ceea ce privește faptul că problema urșilor trebuie dezbătută la scară mai mare.

octombrie 2017

Au trecut aproape două luni de când ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu a semnat ordinul pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, însă de atunci nu s-a aprobat nici o autorizație în acest sens (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/borboly-csaba-ne-pedepseste-ministerul-mediului.html).

octombrie 2017

La sediul Parlamentului European de la Bruxelles a avut loc în data 17 octombrie, conferința intitulată Coexistența cu marile carnivore – provocări și soluții, în organizarea Federaţiei Asociaţilor de Vânătoare şi Conservarea Faunei Sălbatice din UE (FACE) și Intergrupul Parlamentar pentru Biodiversitate Vânătoare și Mediul Rural. S-a clarificat faptul că de la Bruxelles nu este sprijinit „exportul de urși” (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/prevederile-europene-mentioneaza-cota-de-recoltare-ca-o-modalitate-de-conservare-a-speciilor-de-mari-carnivore.html).

septembrie 2017

În data de 30 septembrie a fost atacat de urs un tânăr de douăzeci și nouă de ani (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/victima-unui-nou-atac-de-urs-un-tanar-de-douazeci-si-noua-de-ani.html).

septembrie 2017

În cursul zilei de 20 septembrie Borboly Csaba, președintele consiliului județean a depus la instituția sus-amintită o completare la numărul semnăturilor, acesta ajungând astfel la 15 mii de persoane care solicită luarea de măsuri cât mai urgente în vederea asigurării siguranței cetățenilor, a bunurilor acestora, respectiv la luarea de măsuri pentru conservarea speciilor protejate de lege - http://judetulharghita.ro/daune/stiri/15-mii-de-persoane-din-harghita-apeleaza-la-ajutorul-avocatului-poporului.html .

septembrie 2017

În Directiva Consiliului Europei cu privire la conservarea habitatelor naturale și a speciilor de flora și faună sălbatică, la art.16 este menționat în mod clar că este nevoie de prevenție în vederea minimalizării conflictelor dintre carnivorele mari și om - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:01992L0043-20130701&qid=1506876416622

septembrie 2017

Cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita s-a demarat o colectă pentru sprijinirea victimelor atacurilor - http://judetulharghita.ro/daune/donatie.html

septembrie 2017

În privința cotei de intervenție, ministrul Grațiela Gavrilescu a fost denunțată  la Direcția Națională Anti corupție (DNA). Conform Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM), ordinul încalcă convenția internațională 205/2004 care garantează protecția urșilor și lupilor. (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/discutie-privind-cota-de-interventie-in-cazul-ursilor-periculosi.html)

septembrie 2017

În data de 5 septembrie s-a transmis către Avocatul Poporului o petiție în acest sens (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/borboly-csaba-solicitati-permisiunile-de-interventie.html)

septembrie 2017

În data de 4 septembrie a apărut în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Mediului.

septembrie 2017

În data de 2 septembrie, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a vizitat a zecea victimă a atacurilor de urs pentru a se informa despre circumstanțele în care s-a produs atacul (http://judetulharghita.ro/daune/harta-interactiva.html)

august 2017

La data de 30 august a demarat strângerea de semnături pentru găsirea de soluții în cazul carnivorelor mari, petiția fiind semnată deja de mai multe persoane care au fost atacate de urs (http://judetulharghita.ro/petitieurs.html).

august 2017

Consiliul Județean Harghita înaintează o petiție către Avocatul Poporului pentru a sesiza problemele cauzate de carnivorele mari. Pentru înaintarea petiției, consiliul județean a adoptat o hotărâre de principiul, în cadrul ședinței ordinare din data de 28 august.

august 2017

În cursul zilei de 26 august, un bărbat de 38 de ani din localitatea Leliceni a fost atacat de urs, în timp ce se afla la cules de ciuperci. În urma complicațiilor apărute, acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale care a durat două ore și care a avut loc în data de 28 august, la spitalul județean din Miercurea Ciuc.

august 2017 

În data de 23 august un jurnalist britanic Luke Dale Harris, a vizitat mai multe localități din județul Harghita investigând aspecte referitoare la problemele cauzate de urși. Ulterior a publicat un articol pe această temă în cotidianul The Guardian (https://www.theguardian.com/environment/2017/nov/22/how-the-brown-bear-became-public-enemy-number-one-in-rural-romania). 

august 2017

Borboly Csaba a discutat în data de 21 august cu specialiști din cadrul Facultății din Gödöllő, aspectele dezbătute fiind cele legate de gestionarea fondurilor cinegetice.

august 2017

În data de 13 august, în apropierea localității Voșlăbeni, un cioban de 28 de ani a fost atacat de urs. În urma atacului, bărbatul a fost rănit la membrele superioare, respectiv antebraț. 

august 2017

Reprezentanții asociațiilor de protecție a mediului au fost invitați în data de 1 august la o dezbatere legată de situația urșilor. Evenimentul a avut loc la sediul consiliului județean. A fost prezent, printre alții reprezentantul Asociației Microregionale Pogány-havas, Demeter László care a prezentat propunerile asociației în ceea ce privește managementul situației urșilor. Propunerile au fost formulate în nouă puncte, acestea sunt susținute și de Borboly Csaba și Csák László. (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/colaborare-cu-ong-urile-din-domeniul-protectiei-mediului(1).html)

iulie 2017

Cu ursul nu-i de joacă! – ceea ce nu se vede de la București – a fost titlul dezbaterii organizate în cadrul Universității de vară și taberei studențești Balvanyos, de la Băile Tușnad, din data de 19 iulie. (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/la-tusvanyos-s-au-dezbatut-problemele-cauzate-de-marile-carnivore-care-patrund-in-teritoriile-locuite.html)

iulie 2017

în data de 14 iulie a avut loc la sediul consiliului județean workshop a cărui temă a fost Biodiversitate - Ecologie - Cinegetică: Împreună sau separat? (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/interventiile-nu-pot-fi-considerate-vanatoare.html)

iulie 2017

Primarii, conducătorii composesoratelor din regiune au participat la un protest organizat la București în data de 5 iulie. La acest protest s-au alăturat pe lângă reprezentanții județelor Harghita, Covasna și Mureș, și reprezentanții județelor Argeș și Brașov unde se înregistrează probleme similare. Ca urmare a întrevederii cu doamna ministru s-a promis elaborarea unui ordin de intervenție în cazul a 140 de exemplare periculoase din specia urs. Acest act nu a fost semnat nici până în momentul de față. (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/decizie-ministeriala-cu-privire-la-ursii-periculosi.html)

iunie 2017

Ursul a atacat un cioban în data de 24 iunie, sâmbătă la o stână din localitatea Dănești fiind rănit la ambele membre inferioare. Datorită locului greu accesibil, ciobanul a fost transportat până în localitate, unde a fost preluat se Serviciul Județean de Ambulanță.

iunie 2017

Un important pas înainte în ceea ce privește această problemă este declarația finală din cadrul Platformei europene privind carnivorele mari care a avut loc la București între 8 și 10 iunie și care are ca scop găsirea de soluții în ceea ce privește coexistența între carnivorele mari și om. Aceasta cuprinde și propuneri cu privire la scăderea numărului daunelor cauzate de animalele sălbatice.

iunie 2017

Borboly Csaba consideră că toate cazurile trebuie făcute publice, daunele trebuie raportate și trebuie discutată problema urșilor până când se va găsi o rezolvare. S-au înaintat numeroase proiecte de lege, însă la fel ca și în cazul petițiilor, acestea nu au fost evaluate favorabil. Dacă se discută cât mai mult despre această temă și ministerul mediului va recunoaște existența ei și va lua măsuri în acest sens. Acestea au fost aspectele amintite în cadrul celui de-al patrulea atelier regional de lucru din cadrul platformei europene cu privire la conviețuirea carnivorelor mari și om. Întâlnirea a avut loc vineri, 9 iunie și a fost organizată de Federația europeană a asociațiilor de vânătoare și conservare (FACE) și a Organizația internațională pentru conservarea naturii (WWF).

iunie 2017

La conferința care a avut loc în data de 6 iunie la Bruxelles pe tema planului de acțiune al Uniunii Europene pentru protecția mediului, în urma alocuțiunii lui Borboly Csaba, situația urșilor din România a fost un subiect intens discutat de cei prezenți. Cei prezenți au dat răspuns celor aduse în discuție de Borboly Csaba, îndemnând spre găsirea de soluții în ceea ce privește urșii din România.

mai 2017

Localnicii sunt tot mai nemulțumiți în ceea ce privește situația daunelor cauzate de animalele sălbatice fapt care poate conduce justiție proprie din partea celor care au suferit de pe urma urșilor – a atenționat Benke József, directorul AJVPS Zetelaka és Társai în cadrul apelului înaintat ministrului Mediului Graţiela Gavrilescu și în legătură cu care s-a organizat o dezbatere la sediul consiliului județean, în data de 18 mai.

martie 2017

Aspecte cu privire la despăgubirea daunelor produse de animalele sălbatice și cota de împușcare au fost dezbătute de către Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și expertul Csák László, la Bruxelles în data de 23 martie cu oficialul Ctibor Kocman, reprezentantul României și Slovaciei la Direcția generală pentru mediu din cadrul Comisiei Europene.

februarie 2017

Borboly Csaba a solicitat sprijinul guvernului în primul rând pentru găsirea de soluții problemelor cauzate de urși. La începutul lunii februarie, președintele consiliului județean a trimis scrisori către primul ministru Sorin Grindeanu, ministrul Apelor și Pădurilor Adriana Petcu, respectiv ministrului Mediului Daniel Constantin.

februarie 2017

În cadrul ședinței plenare a Comitetului Regiunilor (CoR), s-a votat în data de 9 februarie, amendamentul înaintat de Borboly Csaba în legătura cu protejarea vieții și bunurilor umane.


decembrie 2016

La ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din data de 1 decembrie, președintele Consiliului Județean Harghita a înaintat, în calitate de membru al Comitetului Regiunilor un amendament referitor la situația urșilor, în cadrul programului LIFE. Acest amendament cuprinde propunerile localnicilor, asociațiilor de vânătoare și gospodarilor, reprezentanților locali, respectiv medicilor veterinari.

octombrie 2016

A avut loc cea de a VI-a ediție a Zilelor vânătorii din Ținutul Secuiesc.

octombrie 2016

Supraviețuitorii atacurilor urșilor rămân cu traume corporale și sufletești, aspecte care ar trebui luate în seamă în procesul de elaborare a legislației din domeniul protecției mediului, deoarece protecția vieților umane este primordială – a menționat Borboly Csaba, în data de 19 octombrie la ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului regiunilor care a avut loc în Suedia.

octombrie 2016

În cadrul întrevederii care a avut loc la sediul consiliului județean de la Miercurea-Ciuc, s-a semnat vineri, 14 octombrie de către reprezentanți ai consiliilor locale, proprietari de terenuri, crescători de animale, reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare, petiția adresată ministerului mediului.

octombrie 2016

Adesea pe lângă daunele materiale, urșii atacă și oamenii în județele Covasna, Harghita, Mureș și Brașov. Județele amintite au înaintat o petiție ministerului de resort cu privire la cota de recoltare.

septembrie 2016

Fermierii din zona Ciuc au organizat o conferință agrară la sediul consiliului județean. Borboly Csaba a făcut o prezentare cu privire la daunele provocate de animalele sălbatice. Conform celor amintite, an de an situația se agravează, în acest sens nu sunt luate nici un fel de măsuri.

septembrie 2016

Președintele Consiliul Județean Harghita, Borboly Csaba și primarul Puskás Elemér s-au întâlnit cu martorii atacului de urs, care a avut loc cu câteva zile înainte. Scopul întâlnirii a fost să-și caute soluții împreună pentru a evita cazurile asemănătoare în viitor.

august 2016

Comitetul Regiunilor a ținut o conferință la Székesfehérvár, Ungaria, unde Borboly Csaba a atras atenția asupra aspectele speciale privind protecția animalelor sălbatice, pentru că numărul urșilor pe anumite terenuri este mai mare decât ar trebui să fie.

iunie 2016

În cadrul proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita implementat de Consiliul Județean Harghita au cumpărat 46 containere anti-urs pentru Băile Tușnad.


decembrie 2015

Comitetul Regiunilor în raportul despre protecția habitatelor și a păsărilor a inclus amendamentul președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba privind urșii și pagubele cauzate de animale sălbatice.

19 noiembrie 2015

S-a redactat info-graficul cu privire la situația urșilor (http://elemzo.hargitamegye.ro/medvek-helyzete-hargita-megyeben-infografika/)


13 octombrie 2014

Președintele Consiliului Județean Harghita a solicitat prin intermediul unei scrisori, întrunirea comisiei județene pentru siguranță; tema dezbătută a fost numărul tot mai mare al urșilor din județ și daunele provocate de aceștia.

2014

S-a organizat o conferință la care au participat asociațiile de vânători, composesoratele care a tratat problema daunelor provocate de urși și pericolul pe care îl reprezintă câini de stână pentru turiștilor.


2012

S-au organizat concursuri de proiecte pentru achiziționarea gardurilor electrice; cinci asociații s-au folosit de această posibilitate, cele mai vizibile rezultate s-au obținut în localitățile Dealu și Sâncrai.


2011

În cadrul prezentărilor Academiei Harghitene s-a vorbit despre birocrația care îngreunează soluționare daunelor provocate de animalele sălbatice.


2010

La Zilele Vânătorilor din Ținutul Secuiesc s-a vorbit și despre necesitatea soluționării daunelor provocate de animalele sălbatice.

2009 și 2010 – au avut loc trei întâlniri între ministrul Mediului Borbély László și reprezentanții organizațiilor și instituțiilor locale  care s-au confruntat cu daune provocate de animalele sălbatice.
Ministrul Mediului a înaintat cinci petiții/sesizări.